Kevesebb a fogyasztó, ha legális a fű

Ez derült ki egy új kutatásból, amely azokat az amerikai államokat vizsgálta, ahol legális a marihuána orvosi felhasználása. Az adatok nem meglepőek – ezt magyarázzák már évtizedek óta a törvényhozóknak is.

A Columbia Egyetem kutatói közel egymillió tinédzser fűhasználatát vizsgálták meg az elmúlt 24 év során. A longitudinális kutatás pedig azt bizonyította, amiről már régóta papolnak a szakemberek a legalizáció-ellenes kormányszerveknek. A marihuána legális keretek közti árusítása tünetkezelő szerként csökkentette a felhasználók számát.

Ahogyan az ilyen kutatásoknál szokás, a pontos okok itt sem ismertek. Spekuláció természetesen van, közrejátszhat a szülők komolyabb odafigyelése vagy az orvosi marihuánát árusító államok szigorú szabályozásai, de egyelőre csak annyi mondható ki, hogy az orvosi használat engedélyezése és a marihuánafogyasztás csökkenése együtt jár.

A következő lépés pedig a kutatók szerint logikus módon az lenne, ha a többi állam és a szövetségi jog is beállna a sorba, és megengedné a beteg embereknek, hogy hozzájussanak az életüket jelentősen megkönnyítő anyaghoz.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez