Azt hitték influenzás – pestisben halt meg a fiú

Taylor Gaes kiváló baseball játékos volt és egyre csak ment előre a professzionális sportkarrier felé. Már sosem tudhatjuk meg, mire vitte volna, ugyanis tizenhat évesen elhunyt, ráadásul a világ mostanra egyik legritkább betegségében, a szeptikémiás pestisben.

A pestis a középkorban még fél Európát kiirtotta, ez volt a Fekete Halál, amitől évszázadokig rettegtek az emberek. A legutóbbi járvány Indiában tört ki a múlt évszázad végén. Mára csak szórványos eseteket ismerünk a világból.

Nagy valószínűséggel a családi birtokon kerülhetett kapcsolatba a betegséggel, feltehetőleg egy bolhacsípés okozhatta a véráramban terjedő kórt. A lefolyás nagyon gyors volt, csupán négy nap telt el az első tünetek és Gaes halála között. Minden influenzára utaló jelekkel kezdődött, majd folyamatosan romlott az állapota.

A végtelenül ritka betegség mostanra csupán hét embert fertőz meg évente az Egyesült Államokban. Az Amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) természetesen azonnal elkezdte vizsgálni az ügyet, de azt mondták, nincs ok a pánikra, nagyon kicsi az esélye annak, hogy mások is elkapták volna a halálos kórt.

Gaes családja még korábban egy több száz fős eseményt szervezett birtokukra, de a résztvevőknek sem kell tartaniuk a fertőzéstől.

A fiú csapatát is megrázta a tragédia, a következő meccseket Gaesért játsszák majd. Sőt, a nevében apró hozzájárulásokat gyűjtenek a baseball-meccsek során, ebből pedig azokat a gyerekeket támogatják, akik másképp nem tudnák megengedni maguknak a sportot.

Fotó: Poudre High School

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez