Görögországban a helyzet…

Három hete írtunk arról, mit jó tudni, ha éppen Görögországba készül valaki nyaralni. Azóta a helyzet, ami a válságot illeti, nagyon is változott. De mi a helyzet a turisták tapasztalataival?

Kinyitottak a héten három hét szünet után a görögországi bankok, és nem olyan szigorúak már a belföldieket érintő készpénzfelvételi korlátozások sem, mint korábban voltak. Ez a görögökre vonatkozik, de érintheti közvetve a turistákat is. Három hete arról írtunk, hogy a kisebb vendéglők, autókölcsönzők vagy boltok némelyike vonakodott elfogadni az egyébként változatlanul kitűnően használható külföldi bankkártyákat. A tulajdonosok attól tartottak ugyanis, hogy problémáik lehetnek, ha aztán a saját számlájukról próbálnak meg hozzájutni az általunk kártyával kifizetett összeghez.

A mostani enyhítés vélhetően csökkentette ezeket az aggodalmakat. Azok az ismerőseink, akik a héten tértek vissza nyaralásukból, mind arról számoltak be, hogy semmi jelét nem tapasztalták a válságnak. Igaz, a szokásosnál több készpénzzel keltek útra, de nem akadt gondjuk akkor sem, ha kártyával akartak fizetni, és sorállás nélkül hozzájutottak az euró-bankjegyekhez is az ATM-ekből. Athénban épp úgy, mint Theszalonikiben, vagy Lefkadán, Szantorinin, Krétán és a kisebb szigeteken. Azt mondják, mindenütt jókat ettek-ittak, autóbérléssel, tankolással sem volt gond. Az éttermekben, kávézókban néhány helyen kevesebb volt a vendég, mint máskor – de ez azért van, mert a görög nyaralók egy része elmaradt az idén. Van olyan sziget, Spetses, ahol 40 százalékkal esett vissza emiatt a turizmus – írja az Aljezeera America.

Ami az árakat illeti: egy héttel ezelőtt a megszorító csomag nyomán 13-ról 23 százalékra nőtt a taxik, busz- és kompjegyek, éttermi szolgáltatások áfája. Ez azonban a brit Guardian szerint nem jelenik meg egy az egyben az árakban. Sok taverna lenyeli a pluszköltséget, de ha mégsem, az is csak 1-2 euróval dobja meg a vendéglői számlát. A jelentős változások jövő nyáron jöhetnek: a szálláshelyek áfája október végén nő majd 6,5 százalékról a duplájára, ráadásul a népszerű szigetekre vonatkozó áfa-kedvezmények is eltűnnek akkor.

Jóllehet az Európai Unió és Görögország alkuja fájdalmasan érinti a görögöket, vannak vicces helyzetek is. Mint azoké a francia turistáké, akik állítólag nem voltak hajlandók kifizetni a belépőt Rhodoszon, a lindosi akropolisznál. Azt mondták: hazájuk is Görögország hitelezői között van, ezért nekik joguk van bárhova bemenni az adós országban. Nem volt, így dühödten távoztak. A jegy egyébként 6 euró lett volna.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez