Mit jó tudnod, ha éppen most mész Görögországba?

A vasárnapi történelmi népszavazás után, amikor már a görögök sem nagyon tudják, mi is lesz velük, a BBC összegyűjtött néhány olyan tudnivalót, amivel jó tisztában lenni, ha valaki éppen mostanra időzítette a nyaralását, éppen Görögországba. Továbbadjuk azokat a tippeket, amelyeket mi is használhatunk.

Nagyon népszerű úticél nálunk is Görögország. De most a készülődés nem merül ki abban, hogy hány fürdőruhát is pakoljunk. Vannak, akik kicsit idegesek attól, hogyan is érintheti őket személy szerint a kibontakozó válság. A görög bankok zárva vannak, legalább néhány napig még zárva is maradnak, és korlátozták, hogy a görögök mennyi pénzt vehetnek ki a saját számlájukról. De a turisták külföldön kiadott bankkártyáit semmilyen adminisztrativ korlátozás nem érinti. Gyakorlati viszont nemegyszer igen. Van, hogy hosszú sorbanállás után kiderül: nem maradt pénz a kipécézett ATM-ben. Az ilyesmi állítólag valószínűbb a szigeteken, mint a szárazföldön.Hogyan kerülhetjük el a kínos meglepetéseket? Tanácsok, szakértőktől. Akik szerint egy kis odafigyeléssel és tervezéssel minden megoldható.

Mennyi készpénzt vigyünk? 

A londoni külügy azt ajánlja, hogy annyit mindenképpen, amennyiből ki tudunk mindent fizetni az ott-tartózkodás idején, beleértve a váratlan eseteket, vészhelyzeteket, estleges késéseket is. És ha már ilyen sok készpénzt tartunk magunknál, akkor tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket az esetleges tolvajok ellen. Használjuk a széfet a szállodában, osszuk el a pénzt a családtagok között. Ha túl soknak bizonyulna a magunkkal vitt bankjegyköteg, ne féljünk: szabadon visszahozhatjuk az eurót Görögországból.

A szakemberek szerint egy átlagos (brit) pár 500 fontot, vagyis úgy 700 eurót költ étteremre, kávéházra, helyi kirándulásokra egy kéthetes nyaraláson. Családok esetében az összeg 1000 euró körüli. Ebben persze nincs benne a szállás. Jól tesszük, ha jó előre megtudjuk a szállodától, a netes foglalási rendszer üzemeltetőitől vagy a kibérelni kívánt villa tulajától, hogy fizethetünk-e előre, akár fontban (forintban).  A brit külügy egyébként arra is figyelmeztet, hogy a népszavazás nyomán tüntetések lehetnek bárhol az országban.

Használhatom-e a kártyámat étteremben vagy vásárláskor? Ha igen, van-e limit?  

Elvben most is minden külföldön kiadott kártyát elfogadnak, bár, mint már volt róla szó, előfordulhat, hogy az automaták kiürülnek. A MasterCard vagy például a Visa tehát változatlanul működik, jóllehet a kisebb vendéglők vagy boltok vonakodhatnak elfogadni a bankkártyákat vagy a hitelkártyákat, és előnyben részesítik a készpénzes fizetést. Mert attól tartanak, hogy problémáik lehetnek, ha a saját számlájukról próbálnak meg aztán hozzájutni az általunk kártyával kifizetett összeghez. Állítólag hasonló a helyzet az autókölcsönzőknél is, tájékozódjunk hát ott is előre.

Ha Athén kikerül az euróövezetből, meddig lehet még Görögországban euróval fizetni?

Emiatt nem érdemes most pánikolni – mondják a BBC-nek a szakértők. Ha ez megtörténik, akkor is legalább másfél év kell ahhoz, hogy visszaállítsák a drachmát, és addig az euró marad a törvényes fizetőeszköz.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez