Lakjon egy favelában az olimpia alatt Rióban

A favela nevet Brazília adta a világnak – így nevezték a bűnözőkkel, drogosokkal és persze szegényekkel teli városnegyedeket, amolyan városokat a városban. Most egyes riói favelák arra készülnek, hogy fogadják a 2016-os nyári olimpiai játékok vendégeit.

 

Évekel ezelőtt el sem lehetett képzelni, hgy egy gringó (értsd külföldi) betegye a lábát egy ilyen városrészbe. Mára egy riói kaland semmit sem ér egy favelalátogatás nélkül. Vannak ugyanis ilyen és olyan favelák – békések és veszélyesek.

A békések  pedig a kormány ,,békéltető programja” után – amikor is a hadsereg szabályosan kilőtte a bűnözőket a városnegyedből – sokszor még biztonságosabbak, mint a híres tengerparti Copacabana.

Ilyen például a 2009-ben ,,megbékéltetett”  Babilonia favela, amely éppen a Copacabana-i strand feletti domboldalon épült. Az azonos nevű vendégház tulajdonosa már most azon sajnálkozik, hogy a 2016-os olimpia idejére teltház van nála és a szomszédos szállásokon is, és nem hiszi, hogy el tudnának helyezni ennél több embert jövő nyáron.

_84510909_snfavela3

A riói olimpia idejére a városnak 40 ezer szállodai szobát kell az odaérkezők rendelkezésére bocsátania – ezek többségét a sportolók és a velük tató kísérők, edzők és más hivatalos delegációtagok foglalják majd el.

A város 380 ezer külföldi látogatóra számít az előzetes becslések szerint, és ez bizony  okozhat gondokat a szállodai férőhelyeket illetően. A lakosság, a vállalkozó szellemű brazilok azonban igyekeznek.

Napról napra újabb szállodák és ,,pousadas” – vendégházak nőnek ki a nem-favelás övezetekben is,  valóságos panziólázban égnek a brazilok. Sokan – különösen a régóta vendéglátással foglalkozók –  azonban azon aggódnak, hogy a mostani építkezési lázban az újak nem annyira a minőségre, mint a gyors pénzszerzésre helyezik a hangsúlyt és egy rossz minőségű szállás egy nyelveket nem ismerő tulajdonossal nem kelt jó benyomást az ide érkező külföldiekben.

A jó szállások nagy része máris le van kötve Rio de Janeiróban  2016. augusztus 5-21 között,  a játékok idejére. És akik már évek óta fogadják a vendégeket, remélik, hogy az újonnan épülők nem verik fel nagyon az árakat. Szerintük ugyanis az olimpia alatt a normál ár háromszorosa még elfogadható, magasabb azonban már nem….

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez