Río2016: Tömeges halpusztulás a szennyezett olimpiai vizekben

Bomlásnak indult halak millióinak orrfacsaró bűze okoz most további fejtörést az idáig emberi ürülékkel, a legváltozatosabb fajta szeméttel és mindent túlélő baktériumokkal harcoló vízügyi szakembereknek a riói Guanabara-öbölben és a Rodrigo Freitas lagúnában.

Alig 16 hónappal a nyári játékok előtt a hatóságoknak most tömeges halpusztulás okoz újabb gondot. A halak a hivatalos verzió szerint az elmúlt napok esőzései következtében megduzzadt folyókban hullottak el, majd kerültek a lagunába. Egyes szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a hirtelen lezuhant hőmérséklet következtében pusztultak el.

A CNN-nek nyilatkozó helyi sportoló elmondása szerint az öbölben a fojtogató bűz és a felszínen lebegő szemét miatt szinte lehetetlen edzeni.

A Rodrigo Freitas laguna mellett, a másik riói olimpiai helyszínen, a Guanabara-öbölben az antibiotikumoknak ellenálló bacilusokat mutattak ki a szakértők. A döglött állatok, a több tonna szemét és ürülék pedig szabad szemmel is jól látható. Bár a riói hatóságok ígéretet tettek a vízminőség javítására, korántsem biztos, hogy az elkövetkezendő kevesebb, mint másfél erre év elegendő lesz majd. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez