Miért ne dobjuk ki a banán héját? (Hanem lehetőleg együk meg)

A banánhéj 99,9% százaléka végzi a szemétben, ami nem csak környezetszennyezés, hanem pazarlás is. Bizony. mert a banánhéj finom – amit a világ szegényebb részein mindenki tud.

A banánhéjról annyit tudunk, hogy csúszik, és ezért nagyon kell vele vigyázni. Ami egyébként igaz is. De valóban csak ennyire lenne jó? Nos, semmiképpen. A banánhéj igazi érték, amit jól mutat az is, hogy Indiában, vagy éppen Afrika számos országában a banánhéjat éppúgy – illetve máshogy, de – fogyasztják, mint ahogy a banán húsát. A héj magában természetesen nem túl finom, illetve magas rosttartalma miatt nehezen fogyasztható, de főzve, vagy sütve már tökéletesen ehető – hiszen a rostok meglágyulnak, a kemény részek megpuhulnak. No de miért is jó a banánhéj sütve?

A banánban az A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akár csak a kalcium, ami szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben. És ezeknek a vitaminoknak jelentős része éppen a héjban van – a nagymamák által mondogatott “meg kell enni a héját is, mert abban van a vitamin” nem teljesen alaptalan. A triptofán nevű fehérjének köszönhetően nem csak jóllakottak és egészségesek leszünk, hanem boldogok is. Ez a fehérje ugyanis segít a szervezetnek szerotonint és dopamint előállítani, amely vegyi anyagok részben felelősek a boldogságérzetünkért.

De ha nincs kedvünk megenni, számos öltetünk van még a felhasználására.  A sülő hús mellé például oda lehet tenni – ha nem is esszük meg, a húst kellemesen megpuhítja.

Dörzsöld be a cipőt a banánhéj puhább felével, aztán töröld szárazra egy ronggyal. Csillogni fog, hogy csak na.

Szobanövényeid leveleit is lehet portalanítani vele, és ha portalanítás után ott marad a növény mellett, az se baj – a levéltetvek ugyanis utálják.

De ha nem a növényeket portalanítjuk vele, akkor tisztíthatunk cipőt, ezüstöt, bőrt, sőt a fogainkat is fehéríthetjük vele – ettől olyan szép fehérek a feketék fogai is.

Sőt, lehet vele sebet gyógyítani, heget eltávolítani és csípéseket lelohasztani is.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez