Malajzia a Nordseebe költözött

Az elbűvölő emberek, a színes kultúrák, varázslatos természeti látnivalók mellett a végtelenül változatos ízek és illatok hazája is Malajzia. A különböző konyhák egyvelege bő választékával, az ellenállhatatlan illatú ételek pompás zamataival valósággal elkábítja az „óvatlan” utazót. A maláj emberek ételeik iránti szenvedélye szinte kézzel tapintható. A távol-keleti ország gasztrokultúrájába most hazánk ínyencei is belekóstolhatnak.

A „Taste of Malaysia” (Malajzia íze) rendezvény keretében ugyanis Európa legnagyobb halas gyorsétterem-hálózata, a Nordsee ad otthont Magyarországon annak a kezdeményezésnek, mely a gasztronómián keresztül hozza közelebb a délkelet-ázsiai országot Magyarországhoz.

DSCF0037
A Malajzia Külkereskedelmi Fejlesztési Ügynöksége (MATRADE) által kezdeményezett program elsődleges célja Malajzia szerteágazó illat- és ízvilágának megismertetése a magyar közönséggel. A Nordsee hazai éttermeiben a többi között kellemesen pikáns tonhalas laksa levest, maláj currys cápaharcsát, raya cápaharcsát maláj szósszal, maláj garnélát, valamint pandanlevélből készült pudingot is megízlelhetnek a gasztroújdonságok szerelmesei. A nem mindennapi ételkülönlegességeket ráadásul külön erre az alkalomra elkészített mártásokkal, gomba- és curryszósszal szolgálják fel a vendégeknek – árulta el Rózsa József, a Nordfish Kft. tulajdonosa.

DSCF0017 DSCF0019
A szószokat és az elkészítéshez szükséges fűszereket egy hazánkban élő maláj hölgy, Mazna Merten kísérletezte ki, aki elmondta, hogy a maláj konyha elsőre kissé fűszeresnek tűnhet, de mivel az ételek skálája rendkívül széles, így az elkészítési, tálalási módokban jelentős különbségek mutatkozhatnak Malajzia egyes régiói között.

DSCF0020
A gasztrobemutatóra ellátogatott Mohamad Sadik Kethergany úr, Malajzia budapesti nagykövete is, aki örömét fejezte ki, hogy olyan itthoni éttermek, mint a Nordsee mutatnak érdeklődést a maláj konyha iránt, majd pedig jó étvágyat kívánt a megjelenteknek ahhoz a menühöz, amelyet november végéig bárki megkóstolhat a budapesti Nordsee éttermek valamelyikében.

DSCF0028 DSCF0040

(Fotó:Konkoly Thege György)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez