Nem lepődtek meg az erős földrengés miatt

Erős, 7,3-es magnitúdójú földrengés volt szerdán a csendes-óceáni Vanuatu partjainál. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkezett jelentés, és szökőárriadót sem rendeltek el.

Az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a földmozgás epicentruma a fővárostól, Port Vilától 335 kilométerrel északra volt a Csendes-óceánban, 131 kilométeres mélységben.

Shadrack Welegtabit, a vanuatui nemzeti katasztrófaelhárítási hivatal igazgatója azt közölte, hogy egyelőre nem tudnak károkról vagy sérültekről, de még nem kaptak információkat az epicentrumhoz közelebb lévő területekről. Mint mondta, a fővárosiak érezték a rengést, de az nem volt annyira erős, hogy a tárgyakat leverje a polcokról.

Az Ausztráliától mintegy 1750 kilométerrel keletre található, 80 szigetből álló Vanuatu az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, így gyakoriak a szigetországban a földrengések és a vulkánkitörések. Az ENSZ Egyetem a 275 ezer lakosú Vanuatut a természeti katasztrófáknak legjobban kitett országok közé sorolja.

Dan Jackson szeizmológus az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az utóbbi 20 évben 27 olyan földrengés volt Vanuatu régiójában, amelynek magnitúdója 7-nél nagyobb volt.

Kép: Port Vila (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez