Szezonvégi kiárusítást tartanak az embercsempészek

A tél közeledtével leszállították az áraikat az embercsempészek. Az UNICEF aggódik: szerinte még több gyerek fulladhat most a tengerbe.

Minél többen engedhetik meg maguknak az átjutást a tengeren Európába, annál többen vannak veszélyben. Már ez is egyszerű képlet, ám a kockázat most megsokszorozódik, éppen abból az okból, ami miatt az árak estek:  a viharos, hideg vizek miatt.

Az árleszállítás 50 százalékos, vagyis feleannyiba kerül a túlzsúfolt csónakokon az út át a Földközi- tengeren, mint amennyibe eddig került. Azok pedig, akiknek fogytán a pénzük, kapva kapnak az alkalmon. Az útrakelők, csónakokba ülők száma nem csökken, és közöttük egyre többen vannak a nők és a gyerekek – mondja az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének menekült- és migránsügyi tisztviselője.

A Macedóniába érkezők között szeptemberben még 36 százalékkal képviseltették magukat a nők és a gyerekek, októberben viszont már 44 százalékkal. Az év eleje óta 190 ezer gyermek nyújtott be menedékkérelmet Európában: vagyis naponta 700 – mondja Marie-Pierre Poirier.

A tengeren átkelők közül útközben 3.440-en vesztek oda, vagy tűntek el. Köztük sok gyerek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez