A HTCC utat tör a magyar befektetőknek Afrikában, különösen Ugandában

A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) szervezésében különgéppel mintegy 60 magyar üzletember utazott Ugandába, a helyi kormány meghívására, hogy gazdasági és turisztikai együttműködésekről tárgyaljanak. A delegációval tartott Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke is.

„Magyarország a pénzügyi válság hatására ráébredt, hogy más kontinensek is vannak Európán kívül, ahol kereskedni lehet. A külkereskedelem fejlesztéséhez pedig nagyon fontos, hogy új piacokat szerezzünk a magyar termékeknek és technológiáknak” – mondta el az útról az InfoRádióban Balogh Sándor.

A Magyar Afrika Társaság elnöke szerint Afrikában Uganda kiemelt célpont lehet, rengeteg lehetőséget kínálhat a magyar vállalkozók és befektetők számára. A közép-afrikai ország az utóbbi időkben dinamikus fejlődésnek indult, a nagy gazdasági hatalmak még nem árasztották el az ottani piacokat, az üzleti élet pedig nincsen túlszabályozva, ezért komoly lehetőségeket ragadhatnak meg a magyar cégek.

A magyar delegáció visszajelzéseiből úgy tűnik, hogy az ugandaiakkal való kapcsolatfelvétel sikeres volt. Már konkrét üzletekről is tárgyaltak a kiutazó magyar cégek képviselői. Főként a fejlett IT- és közlekedési technológiákkal foglakozó magyar cégek találtak partnereket Ugandában, de a mezőgazdasági cégek is tárgyaltak együttműködési lehetőségekről. Balogh Sándor elmondta, hogy még az energetikai iparág lehet olyan terület, ahol számos magyar vállalat „rúghat labdába” Ugandában. A közép-afrikai országban ugyanis nemrég olajat is találtak. Az ugandai kormány pedig célul tűzte ki, hogy minden településre és faluba áramot vezessenek, ami termelési szempontból is segíti az ország fejlődését, gazdasági növekedését.

A magyar cégek számára komoly előnyt és segítséget jelenthet az is, hogy Uganda fővárosában, Kampalában már évek óta működik egy Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC), magyar szakemberekkel, akik jó kapcsolatokkal rendelkeznek, és jól ismerik a helyi viszonyokat –  ezért nem kell attól tartaniuk az újonnan érkező magyar vállalkozóknak, hogy egyedül kell boldogulniuk egy számukra ismeretlen országban, régióban.

Ugandában ráadásul működik egy magyar mintagazdaság és lepárló üzem is, ahol helyi alapanyagokból készítenek pálinkát, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a helyiek körében. Magyar pénzügyi szolgáltatók is megjelentek már az országban. Emellett egy magyar kórház is épülőben van Ugandában.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter is elégedetten nyilatkozott a InfoRádió Világszám című műsorának az ugandai útról és azt ott rejlő gazdasági és kereskedelmi lehetőségekről. A miniszter megjegyezte, hogy Ugandában demokratikus viszonyok uralkodnak, és a gazdasági feltételek is adottak ahhoz, hogy a két állam közötti jelentős beruházások jöjjenek létre. Magyarország ugyanis olyan know-how ismeretekkel rendelkezik, melyek komoly segítséget jelenthetnek az ugandaiak számára. Ilyen például a szennyvíztisztítás és vízgazdálkodás, amiben Uganda jócskán le van maradva. De nemcsak állami, hanem magán üzleti oldalon is komoly lehetőségek származhatnak, az ugandaiaknak ugyanis még van mire költeniük – mondta Seszták Miklós.

A miniszter ellátogatott abba a mintagazdaságba is, ahol magyar szakemberek azt vizsgálják, hogy milyen növényeket, fákat és állatokat érdemes Ugandába telepíteni, amelyek jól bírják a helyi időjárási körülményeket. Seszták Miklós szerint ez egy rendkívül értékes kezdeményezés, és ő örül annak, hogy van egy ilyen magyar mintagazdaság, amely ilyen jól képes működni Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez