Börtönbe zárták a munkahelyükről késő köztisztviselőket

Húsz közszolgát érintett Tanzániában a szigorú büntetés, mert két órát késtek egy fontos megbeszélésről. Számos civil szervezet felháborodásának adott hangot, mig azt átlagemberek többsége egyetértett a köztisztviselők bebörtönzésével.

„Nem tudtak magyarázatot adni a késés okára” – mondta Paul Makonda, Kimondoni önkormányzatának meghatalmazott biztosa, aki személyesen adott utasítást a rendőröknek, hogy tartóztassák le a megbeszélésről elkésett köztisztviselőket.

Kimondoni Tanzánia legnagyobb és egyben leggazdagabb városának, Dar es-Salaamnak egy része, ahol számos közintézmény, hivatal is működik. A helyiek és sokan mások országszerte már korábban is komoly elégedetlenségüknek adtak hangot a közhivatalokban történő lassú ügyintézés miatt. A köztisztviselők ugyanis az utóbbi időkben egyre többet késtek munkahelyükről, az ebéd- és teaszüneteket pedig rendszerint túlságosan is elhúzták. Emellett pedig el is lustultak. A sorban álló emberek ezért nem tudják elintézni függőben lévő dolgaikat és más problémáikat, aminek hangot is adtak.

A köztisztviselők letartóztatását ezért a közösségi oldalakon sokan támogatják, és még több hasonló szigorú intézkedés, illetve büntetés bevezetését követelik. Civil szervezetek azonban jelezték: mindez nem éppen a legjobb megoldás arra, hogy fegyelmezzék a közszolgákat, mivel törvénybe ütközik. Azt azonban ők is helyeselték, hogy a lézengő hivatalnokokat meg kell fegyelmezni, de nem hivatali, illetve hatalmi visszaéléssel. Ehhez ugyanis megvannak a külön retorziók, melyeket törvénybe is foglaltak az ilyen és a mostanihoz hasonló esetekre.

Tanzániában egyébként új idők járnak. Nemrég választottak új elnököt az ország élére, John Magufuli  személyében, aki kampánya során jelezte, hogy győzelme esetén az egyik legelső intézkedése az lesz, hogy gatyába rázza az ország közigazgatási rendszerét, és rendet tesz a köztisztviselők között, akik szerinte is túlságosan is elkényelmesedtek az utóbbi időkben

A „buldózerként” is emlegetett politikus, aki azóta már hivatalba is lépett, nemrég azt is bejelentette, hogy komoly takarékossági intézkedéseket vezet be, az állami alkalmazottak fizetését csökkenteni fogja, a fölöslegesnek ítélt külföldi utakat nem hagyja jóvá, és az ország függetlenné válásának 54. évfordulós ünnepségeit is felfüggeszti országszerte, mivel azok túl sokba kerülnek. Az elnök azzal is indokolta a nemzeti ünnepnap idei eltörlését, hogy addig nincs mit ünnepelni, amíg az országban emberek halnak meg a kolerajárványban. Az elmúlt három hónapban ugyanis legkevesebb 60 ember vesztette életét a gyilkos kórban. Az elnök népszerűsége mindezek után rekordokat döntöget, és számos vezető követi a példáját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez