Újabb ország legalizálta a marihuánát

Michelle Bachelet chilei elnök rendeletet írt alá arról, hogy a dél-amerikai országban levegyék a marihuánát a kemény drogok listájáról.

A chilei elnök rendelete engedélyezi a cannabisból előállított gyógyszerek forgalmazását is. A dokumentumot hivatalosan még nem tették közzé, de az AP amerikai hírügynökség pénteken megszerezte egy másolatát.

A marihuána termesztése, árusítása és szállítása továbbra is tilos marad Chilében, és 5-10 év börtönnel büntethető. A chilei törvényhozás azonban várhatóan hamarosan napirendre tűzi az ország drogtörvényének további módosítását.

Egy chilei település még tavaly októberben hozzálátott a latin-amerikai ország első legális gyógyászati marihuánaültetvényének létrehozásához egy kormányzati mintaprogram keretében, amelynek célja a rákos betegségekben szenvedők fájdalmainak csökkentése. A marihuána gyógyászati vagy egyéni használatát korlátozó jogszabályok enyhítésével Chile egy szélesebb nemzetközi trend részese.

Uruguayban októberben engedélyezték az első kereskedelmi célú marihuánaültetvények létrehozását. A mexikói legfelsőbb bíróság pedig egy novemberi ítéletében úgy határozott, hogy a marihuána teljes tilalma alkotmányjogi szempontból túlzó és nem védi az egészséghez való jogot, ellenben korlátozza a személyiség szabad kibontakozásának lehetőségét. Horvátországban október közepén lépett életbe az az egészségügyi rendelet, amelynek értelmében engedélyezik a marihuána alapú termékek és gyógyszerek árusítását a súlyos betegek számára.

Justin Trudeau új kanadai miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy kormánya olyan törvények elfogadására készül, amelyek legalizálják és szabályozzák majd a marihuána fogyasztását. Trudeau az ország főkormányzója által a parlamentben felolvasott 2016. évi politikai programbeszédében is megerősítette, hogy nem feledkezik meg kampányígéretéről, amely szerint kormányra kerülése esetén azonnal hozzálát a cannabis legalizálásához.

Az október 19-én megválasztott új liberális kanadai kormány a következő években „olyan jogszabályi intézkedéseket is meg kíván hozni, amelyek legalizálják és szabályozzák a marihuána fogyasztását, ugyanakkor korlátozzák a hozzáférést ehhez az anyaghoz” – hangzott el az ottawai képviselőházban David Johnston főkormányzó által ismertetett miniszterelnöki programbeszédben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez