Viszik a tehéntrágyát, mint a cukrot

Indiában szokatlan tárgy került a virtuális üzletek polcaira: az interneten úgy veszik a tehéntrágya-pogácsákat, mint a cukrot.

A pogácsát, ami valójában tehénürülék szénával összekeverve, majd takarmánypogácsa formában a napon kiszárítva, már régóta használják a vidéken élő nők tüzelőanyagként. Most az online kereskedők, az Amazon és az eBay is kínálják a terméket az egyre növekvő kereslet miatt.

Egyes kereskedők azt mondják: a nagy megrendelésekhez kedvezményeket kínálnak.

„A tehéntrágya-pogácsák október óta több online felületen kaphatók, és már rengeteg megrendelés született” – mondta az Amazon India szóvivője. A legtöbb megrendelés a városokból érkezik, ahol egyébként nehéz lenne hozzájutni. Indiában, ahol a hinduk szent állatként tisztelik a teheneket, a trágyát évszázadok óta használják tüzelőként, főzéshez, vagy hindu rituálék alkalmával. Vidéken szinte mindenhol szokás a trágya szárítása.

505ecd8c-ad53-11e5-86ff-b7a34a11666b_486x

A ShopClues, India egyik legnagyobb online kiskereskedő oldala a legtöbb trágyát a legutóbbi Diwali fesztivál idején adta el, amikor a hinduk szertartásokat tartanak otthonukban, a gyárakban és az irodákban.

Egyre hidegebb az időjárás, és az emberek a szabadtéri rendezvényeken a trágya tüzével tartják melegen magukat. Azok, akik vidéken nőttek fel, azt mondják: a trágya tőzeges szaga nemcsak kellemes, de emlékezteti őket a régi időkre is.

A trágyapogácsákat 2-8 darabos csomagban árulják 100-400 rúpiáért (430-1700 forint). A trágyát persze nem csak tüzelőként, de takarmányként is használják konyhakertekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez