Hajtóvadászat és tömeges nemi erőszak Burundiban

Házkutatások során éltek vissza durván a hatalmukkal a burundi biztonsági erők emberei, akik legalább egy tucat nőt erőszakoltak meg, miközben a rezsim ellenségei ellen folytattak hajtóvadászatot.

Legalább 13 olyan nemi erőszakról tudni, amit a burundi biztonsági erők emberei hajtottak végre decemberben, az apró ország fővárosában, Bujumburában. A biztonsági szervek emberi ellenzéki aktivisták és vezetők ellen indítottak hajtóvadászatot. A többnapos akcióban a főváros több körzetét is átvizsgálták. Házról házra, utcáról utcára fésülték át a hatóságok a terepet. A házkutatások során pedig nőket erőszakoltak meg.

Több olyan esetről is tudni, amikor a gyanús személyeket egyszerűen csak elhurcolták, majd megverték és megkínozták őket. Többségük fiatal férfi volt, közülük sokan még mindig nem tértek vissza a családjukhoz. Vészjósló jelek ezek, mivel több információ is napvilágot látott arról, hogy a tavaly májusi sikertelen puccskísérlet óta Nkurunziza elnök támogatói, a hadsereg és a biztonsági erők szisztematikusan zaklatják az országban élő tuszi kissebséget. Több szakértő is jelezte, hogy a kormány gyakorlatilag bosszút áll brutális és megfélemlítő intézkedéseivel a tuszik ellen, akiket a puccskísérlet végrehajtásával vádolnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez