Nádas Péter regénye nyert Tajvanban

Nádas Péter Párhuzamos történetek című művének első kötete, A néma tartomány nyerte el a legfontosabb tajvani könyves elismerést, az Open Book Award-ot – közölte a Jelenkor Kiadó.

A közlemény szerint a díjjal Nádas Péter mellett a fordító Jü Cö-mint (Yu Zemin), és a kötetet szerkesztő Liu Su-huj munkáját is elismerték. A Manpu Venhua Kiadó gondozásában tavaly megjelent regény az év legjobb idegen nyelvből fordított kötet kategóriájában kapott díjat.

na_das_pe_ter_pa_rhuzamos_to_rte_netek-3

A februári Tajvani Nemzetközi Könyvfesztiválon már olvasható lesz a szigetországban a Párhuzamos történetek második kötete, Az éjszaka legmélyén is, szintén Jü Cö-min fordításában. A fordító – aki Nádas Péter mellett Kertész Imre, Esterházy Péter, Krasznahorkai László, Bartis Attila, Dalos György, Dragomán György és Márai Sándor műveinek kínai nyelvre átültetésével is foglalkozik – a regényen dolgozva számos levelet váltott a magyar íróval.

na_das_pe_ter_pa_rhuzamos_to_rte_netek-1

“A kínai mindent pontosan megjelöl. Nincs olyan szavunk, hogy nagymama. A kínai azt mondja, az anyukám anyukája, vagy az apukám anyukája. Minden ilyen esetben írnom kellett Nádasnak, hogy a nagymama pontosan kinek az anyukája, mert a kínai nyelvben csak így létezik szó erre a rokoni viszonyra” – idézi a közlemény Jü Cö-mint.

A 2005-ben megjelent Párhuzamos történeteket a magyar mellett eddig német, francia, svéd, norvég, szlovák és horvát nyelven adták ki, valamint előkészületben áll a regény olasz és a spanyol fordítása is – olvasható a közleményben.

na_das_pe_ter_pa_rhuzamos_to_rte_netek-2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez