Így folyik a titkosított internet a világban

A TorFlow elnevezésű oldal lényege, hogy megmutatja nekünk: hogyan is néz ki az adatátvitel a világban, ha csak a Tor hálózatát nézzük. A Tornak pedig jól áll a kék.

A Tor egy olyan hálózat, amely lehetővé teszi, hogy többé-kevésbé nyom nélkül tevékenykedjünk az interneten. Természetesen teljes anonimitás sosincs, de ezt használva a legtöbb szem elől el vagyunk rejtve (egy darabig még az olyanok elől is, mint az FBI).

A Tort az amerikai tengerészgyalogságnak köszönhetjük, ők fejlesztették ki, majd mostanra egy non-profit szervezet, a Tor Project kezébe került. Az elnevezés a The Onion Router (tehát A Hagyma Elosztó) rövidítése, amely a működésére utal. A hagyma rétegeihez hasonlóan több szinten titkosít.

Sokan használják olyan országokban, ahol egyébként lehetetlen a cenzúrázatlan internet elérése, vagy ahol komoly büntetésre számíthatunk a nemzetközi média böngészéséért. Aztán persze van az a felhasználói réteg, amely a mindenhol cenzúrázott tartalmak elérésére használja, legyen szó kábítószer-kereskedelemről vagy gyerekpornóról.

A TorFlow oldala itt érhető el. Egészen elképesztő látványt nyújt az egész világon átívelő adatcsere, amely elsősorban Európát és Észak-Amerikát köti össze.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez