Dél-koreai vezetők okostelefonjait hekkelték meg Északról

Észak-Korea adatokat lopott vezető dél-koreai tisztségviselők okostelefonjairól – közölte szerdán a dél-koreai titkosszolgálat (NIS).

Észak-koreai telefonkalózok mintegy ötven vezető dél-koreai tisztségviselőnek küldtek üzeneteket, hogy a bennük szereplő linkekre kattintva beágyazzanak rosszindulatú programokat saját telefonjaikba. Tucatnyi telefont sikerült így megfertőzniük február vége felé és március első napjaiban, és ezzel hozzáfértek telefonbeszélgetések listájához, a szöveges üzenetekhez és más információkhoz.

A telefonok feltörésével az észak-koreai kalózok hozzájutottak más dél-koreai vezetők telefonszámaihoz is, köztük a Jun Bjung Sze külügyminiszter, Han Min Ku védelmi miniszter és Kim Kvan Jin nemzetbiztonsági tanácsadó titkos számaihoz is, de az ő telefonjaikban nem tudtak kárt okozni.

Szöuli illetékesek szerint jobbára katonai tisztségviselők telefonjai kerültek a dél-koreai hekkerek célkeresztjében.

Számos alkalommal történtek már Dél-Korea elleni észak-koreai számítógépes kalóztámadások. Egy nappal korábban, kedden felmerült annak a gyanúja, hogy az elmúlt napokban behatoltak a védelmi minisztérium tucatnyi számítógépébe, de titkos információkhoz állítólag nem jutottak hozzá.

Tavaly a kommunista Észak-Korea kalózai világszerte mintegy 60 ezer számítógépet “vettek birtokba” további támadásaikhoz. A NIS szerint egyedül januárban csaknem tízezer “zombi” számítógépre tettek szert a világ több mint százhúsz országában. A Koreai-félszigeten újra kiéleződött a feszültség az után, hogy január 6-án Észak-Korea végrehajtotta negyedik Föld alatti kísérleti atomrobbantását, majd február 7-én műholdat állított Föld körüli pályára olyan hordozórakétával, amely atomtöltettel is felszerelhető, és akár 12 ezer kilométeres távolságra lévő célok megsemmisítésére is képes. Válaszul erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan új szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen, amelyek gazdaságilag még jobban elszigetelik a világtól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez