Visszautasíthatják ezentúl a tanárnőik kezét a muszlim diákok Svájcban

Nem kell mostantól elfogadniuk tanárnőik kinyújtott jobbját a muszlim diákoknak Bázel kanton Therwil nevű telpülésén, Svájc északi részén. A helyi önkormányzat döntött így.

A hatóságok azután hozták meg Svájc-szerte felhördülést keltő határozatukat, hogy két férfi diák panaszt nyújtott be. Eszerint a kézfogás svájci szokása ellentmond a vallásuknak, ha a másik fél – nő. Azzal érveltek, hogy az iszlám tiltja a fizikai kapcsolatot, beleértve az érintést is a másik nem képviselőivel, ha azok nem közvetlen családtagok.

Sokan felháborodtak az alpesi országban a döntésen. Köztük a parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke, Felix Müri is, aki azt nyilatkozta a 20Minuten híroldalnak, hogy “a kézfogás a kultúránk része, a tisztelet és a jólneveltség gesztusa”.

A kantonok oktatási minisztereinek konferenciáját vezető Christoph Eymann úgy nyilatkozott a svájci televíziónak, hogy az ilyen kivételek a szabályok alól korántsem jelentenek megoldást. Nem tolerálható, hogy a közszolgálatban dolgozó nőkkel másképp bánjon bárki is, mint férfi kollégáikkal.

Ugyanakkor az érintett város oktatásügyekért felelős vezetője, Christine Akeret azt mondja: ő sem elégedett a döntéssel, de nem látott más megoldást. “Nehéz, ha valaki elutasítja a mi életmódunk, szokásaink elfogadását” – fogalmazott, és azt panaszolta, hogy a kantontól semmilyen segítséget nem kapott, amikor felvetette a problémát.

A kisváros döntését egyébként a kanton még felülírhatja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez