A legmagasabbnál is magasabb felhőkarcolót épít Dubaj

Dubaj a saját rekordját dönti meg: a világ legmagasabbjánál, a Burdzs Kalifánál is magasabb tornyot épít.

Egymilliárd dollár. Ennyiért készül felépíteni az Emaar ingatlanfejlesztő azt a tornyot Dubajban, amely még a Burdzs Kalifánál is magasabb lesz valamivel. Pedig az is 828 méteren nyúlik fel az égbe.

Erről tegnap számolt be újságíróknak a cég elnöke,  Mohamed Alabbar. A pontos magasságot majd később árulják el. Azt viszont már most elmondta, hogy a felhőkarcolót ajándéknak szánják Dubajnak, mégpedig még 2020 előtt, amikor a város a világkiállítás házigazdája lesz.

A tervező a spanyol-svéd építész, Santiago Calatrava Valls. A tornyon kilátóteraszok is lesznek, és 18-20 olyan emelet, amelyeken vendéglők és butikszállók kapnak helyet. De lesz tetőterasz is, lakások, és összeköttetés egy plázával.

Az ingatlanfejlesztő elegáns szerkezetről beszél, és arról, hogy a torony elkészülte után még értékesebbek lesznek a környék, a régi gyöngyhalászkikötő körüli területek ingatlanjai. Melyeken persze szintén a cég épít. Mert “sokan szeretik, ha szép a kilátás a lakásukból” – mondja az elnök.

Az új felhőkarcoló karcsú lesz, leginkább egy minaretre emlékeztet majd.

felhő2

Dubaj sziluettjét az utóbbi évtizedekben több tucat futurisztikus felhőkarcoló rajzolta át. A mostani legmagasabbat, amely egyben a világ legmagasabbja is, 2010-ben adták át, és másfél milliárd dollárba került. Összehasonlításképp: a Burdzs Kalifa több mint 300 méterrel magasabb a sorban utána jövő épületnél, a Taipei 101-nél.

Nemrégiben Szaúd-Arábia is nagyratörő tervet jelentett be. Ott is le akarják körözni a Burdzs Kalifát, Dzsiddában egy kilométernél is magasabb tornyot készülnek emelni. Azt is 2020-ban adnák át.

De hasonló babérokra tör az iraki Bászra is, a Menyasszonynak elnevezett torony terveiről ITT írtunk.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez