Politikusnők Ruandában I. rész

Ruandában nagyon magas a női országgyűlési politikusok aránya. Egészen pontosan 64 százaléknyi. 2003 óta Ruanda vezeti a nők parlamenti aranyát tömörítő világranglistát. Arról mégis keveset tudunk, hogy kik ezek a képviselőnők.

Disszertációmban a ruandai nők parlamenti reprezentációjával is foglalkozom, ebből adódóan a héten több napon is interjúztam Ruanda országgyűlésében. Anélkül, hogy hosszabb fejtegetésekbe mennék bele a ruandai nők politikai részvételét és képviseletét illetően, most két politikusnőt mutatok be abból a szempontból, hogy miért is választották ezt a hivatást.

A ruandai parlament épülete.
A ruandai parlament épülete.

Anitha Mutesi a legutóbbi országgyűlési választások, azaz 2013 óta parlamenti képviselő. Politikusi pályafutása viszont ennél hosszabb múltra tekint vissza. Lokális szinten ugyanis aktív politikai szerepet vállalt, helyettes polgármesterként is működött. Motivációját tekintve megjegyezte, hogy fiatal korában, amikor a lakhelyének környékén sétált, óriási szegénységet látott. Arról álmodott, hogy egyszer majd vezető lesz belőle és segíteni tudja közösségét. Elmondása szerint Isten látta, hogy alkalmas erre a feladatra, hiszen az élet úgy hozta, hogy politikus lett belőle.

Uwimana Consolée 2012 óta tagja a ruandai szenátusnak. Előtte tizenöt éven keresztül a banki szektorban dolgozott, ahol elmondása szerint sok politikussal találkozott, így kapott inspirációt arra, hogy maga is pályázzon a politikusi tisztségre.

A szerző a két politikusnővel. Balról jobbra: Anitha Mutesi, Bagi Judit, Uwimana Consolée.
A szerző a két politikusnővel. Balról jobbra: Anitha Mutesi, Bagi Judit, Uwimana Consolée.

Mindkét interjúalanyom tagja a Ruandai Nők Parlamenti Fórumának (Rwanda Women Parliamentary Forum –FFRP), politikai párt szempontjából pedig a Ruandai Hazafias Fronthoz (Rwandan Patriotic Front) kötődnek. Megjegyezték, hogy a nők fokozott politikai szerepvállalását elősegítő kvótaszabályozások egyértelműen szerepet játszottak abban, hogy a politikusi pálya mellett döntsenek.

Példaképként, inspirációként az egykori családért és társadalmi nemekért felelős miniszterasszonyt, Aloisea Inyumbat nevezték meg. Consolée és Mutesi szerint Inyumba egy olyan nő volt, aki mindig szem előtt tartotta a nők érdekeit, valamint a család értékeit. Már a népirtás előtt aktív szerepet vállalt a politikában, az egyik első olyan női politikus volt, aki kiállt a nők jogaiért. Aloisea Inyumba 2012-ben, fiatalon 48 éves korában hunyt el, temetésén a jelenlegi elnök, Paul Kagame mondott beszédet.

Bagi Judit

A szerző kutatóútjának támogató:

támogatói logok

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez