Politikusnők Ruandában II. rész

Jelen cikkben az előzőhöz hasonlóan két újabb politikusnőt mutatok be abból a szempontból, hogy milyen tényezők inspirálták őket, amikor elköteleződtek a politikusi hivatás mellett.

lövésnyomok a parlament falán
Lövésnyomok a parlament falán.

Rose Mukantabana élettörténete a többi között azért is nagyon érdekes, mert a népirtást követőn aktív civilként vállalt szerepet a ruandai nők emancipációját elősegítő folyamatokban. Az 1994 és 2003 közötti poszt-konfliktusos időszakban az egyik legnagyobb női érdekérvényesítéssel foglalkozó civil szervezetnek, a Pro-Femme-nak volt elnökhelyettese. Ahogy elmondta, a genocídiumot megelőző időszakban nemcsak a politikai élet, de a ruandai társadalom is szigorúan patriarchális berendezkedésűnek bizonyult. Mindenképpen sikerként könyveli el, hogy az ezt követő időszakban számos, a társadalmi nemek közötti egyenlőséget kialakító törvény megfogalmazásában és bevezetésében segédkezett. Példaképének a népirtás során tragikus körülmények között elhunyt Agathe Uwilingiyimanát, az ország első női miniszterelnökét, az oktatásban etnikai alapon történő diszkrimináció felszámolásának élharcosát tekinti. Mukantabana 2008 óta országgyűlési képviselő, 2013-ig pedig a parlament alsó házának szóvivőjeként működött.

ruanda3
Rose Mukantabana

Agnes Mukazibera

„Nem hiszem, hogy magam tettem le a voksom a politikusi pálya mellett, egyszerűen az élet hozta így.” Mukazibera a népirtás idején Elefántcsontparton végezte egyetemi tanulmányait. Döbbenettel és szomorúsággal követte nyomon a hazájában zajló eseményeket. Ahogy meséli, mélységes fájdalommal vette tudomásul, hogy hónapokon át senki nem volt képes megállítani a szörnyű genocídiumot. Ruandába 1996-ban tért vissza. Maradhatott volna Szenegálban, miután ott sport és fiatalok oktatása szakirányon elvégezte a mester tanulmányait, ám úgy érezte: kötelessége hazautaznia, hogy a ruandai népet szolgálja. Példaképeként a jelenlegi elnököt, Paul Kagamét nevezte meg, hiszen ő volt képes véget vetni a népirtásnak. Agnes Mukazibera 2003 óta tagja a ruandai országgyűlésnek, 1996 óta a politikai életben különböző tisztségeket tölt be a sport és fiatalok ügyével kapcsolatosan. Jelenleg elnökhelyettese a tudományért, oktatásért, kultúráért és fiatalokért felelős parlamenti bizottságnak. Legnagyobb sikereként a ruandai nők részére alapított sportszervezeteket tartja számon.

Bagi Judit

Fotók: Bagi Judit

A szerző kutatóútjának támogatói:

támogatói logok

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez