Szaúd-Arábia: búcsú a mindenható olajminisztertől

“Saját kérésére” nyugdíjba ment a világ legbefolyásosabb olajminisztere. Ali Al Naimi 81 éves korában maga kérte nyugdíjazását Szalman királytól, aki jelentős kormányátalakítást hajtott végre Szaúd-Arábiában.

Az új olajminiszter Khaled Al Faleh lett a sivatagi királyságban, mely a világ első számú olajexportőre. A stratégiai nyersanyag ára két éve mélyrepülésben van, mert túl sok az olaj a globális piacon, ahol a kereslet nem nő túlságosan gyorsan, miután Kína ipara lassulni kezdett.

Ali Al Naimi Kaliforniában a Stanford egyetemen végzett. 1995-től állt az olajminisztérium élén. A Forbes magazin az év elején a világ ötvenedik legbefolyásosabb vezetőjének nevezte. A sivatagi királyság trónörököse, a mindössze 31 éves Mohamed bin Szalman a válság láttán új irányvonalat hirdetett meg. Piacra dobják az Aramco olaj óriás részvényeinek jelentős részét. Az így szerzett pénzből létre akarják hozni a világ legnagyobb szuverén alapját, mely a tervek szerint 2000 milliárd dollárral gazdálkodhat majd.

Mi lesz a feladata a mérhetetlenül tőkeerős alapnak? Új irányt mutatni Szaúd-Arábiának, mely több mint 70%-ban az olaj exportjából él. Az új gazdaságpolitika már meg is kezdődött: jelentősen emelkedett az elektromos áram és a víz ára, az állam ugyanis csökkentette a támogatást. Minthogy az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy az áram és a víz viszonylag olcsó, ezért az áremelés ellenállást váltott ki.

Ha az olaj ára nem indul emelkedésnek, akkor Szaúd-Arábia ifjú trónörököse, a reformok feje komoly kihívás elé néz. Annál is inkább, mert egyben ő Szaúd-Arábia hadügyminisztere. Amerika és Izrael támogatásával Szaúd-Arábia jelenleg háborút folytat Jemenben, ahol Irán támogatja a síita lázadókat. Irán csak nemrég jutott ki ismét a világpiacra, miután megszűntek azok a szankciók, melyek nukleáris programja miatt sújtották. Ezért Iránban süket fülekre talál az a szaúdi kívánság, hogy minden nagy olajtermelő fogja vissza a termelését, hogy elérje az árak emelkedését. Így az olajfogyasztók valószínűleg arra számíthatnak, hogy az olaj ára alacsony marad. A világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia viszont emiatt tartós pénzügyi problémákra számíthat, holott korábban nyugodtan játszhatta a gazdag nagybácsi szerepét az egész muzulmán világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez