Éljenek a nyulak! – Tömeges macskaivartalanítás Japánban

Kagoshima prefektúrában három település példátlan projektet indított: ivartalanítanak 3000 macskát a körzetben élő nyulak védelmében.

A ritka nyuszik ugyanis nemzeti kincsnek számítanak. Az amami nyúl, mely a Rjúkjú-szigetek erdeinek lakója, a szigetcsoportból ma már csak Amami és Toku szigetén fordul elő, és az utóbbin is immár körülbelül csak 200 él. Rendszeresen fennáll a veszélye annak, hogy a kóbor macskák megtámadják és megölik őket.

„A helyi macskákban bennük van a vadászösztön, a kóbor macskák pedig rendszeren vadásznak” – mondta Harutaka Watanabe, a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának képviselője.

Amami_rabbit_Stuffed_specimen

„Egyébként nincsenek húsevő állatok a szigeten, így a nyulak nem olyan éberek” – tette hozzá.

A kóbor macskák kiirtása nem lehet opció a szigeteken, mert az a világörökség részét képezi. Oszamu Minobe 60 éves szigetlakó szerint nem lehetne többé a világörökség része, ha több ezer macskát ölnének meg. A szigeteken az önkormányzatok ezért más megoldást találtak: együttműködve egy állatvédő szervezettel csapdák segítségével elfogják a kóbor macskákat, majd kasztrálják őket és bemetszik a fülüket.

amami-rabbit-killed-by-cat

Közben a hegyekben élő macskákat elkezdték begyűjteni. Ideiglenesen állatmenhelyen tartják őket, amíg gazdát nem találnak nekik. Az új tulajdonosok ingyen juthatnak az állatokhoz, viszont kötelesek lesznek házon belül tartani őket.

Eddig 2200 macska esett át az ivartalanításon, aminek eredményeképpen Amami szigeten máris nagyobb is lett a nyúlpopuláció.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez