Vége a fegyverembargónak: rendeződik az USA és Vietnam viszonya

Bejelentette a Vietnammal szembeni amerikai fegyverembargó teljes feloldását hétfőn Barack Obama amerikai elnök, aki háromnapos látogatáson tartózkodik a délkelet-ázsiai országban.

“Mostanra a két fél (az Egyesült Államok és Vietnam) között kiépült bizonyos szintű bizalom és együttműködés” – mondta a korlátozások megszüntetését bejelentve egy sajtótájékoztatón az amerikai elnök.

Hozzátette, hogy a fegyverembargó feloldását nem befolyásolta a “kínai kérdés” – vagyis Peking területi vitája a Dél-kínai-tengeren -, “hanem az az óhaj vezérelte, hogy teljessé tegyék Vietnammal a kapcsolatok normalizálásának hosszú folyamatát”.

Train Dai Quang vietnami elnök válaszában azt mondta: “Nagyra értékeljük a Vietnam elleni fegyverembargó teljes feloldását. Ez a döntés azt mutatja, hogy a két ország között teljesen normalizálódott a viszony.”

Az Obama-kormányzat 2014 végén részlegesen feloldotta a fegyverembargót, engedélyezve az amerikai fegyvergyártóknak, hogy kifejezetten védelmi célra felhasználható haditengerészeti eszközöket adjanak el Vietnamnak.

Szakértők szerint a fegyvereladási tilalom feloldása része annak a diplomáciai taktikázásnak, amelynek keretében Washington eddig nyomást gyakorolhatott lehetséges szövetségesére, hogy vegye komolyan az emberi jogokkal kapcsolatos kérdéseket. Más részről az embargó eltörlése egyben politikai üzenet, bár katonai jelentősége van Vietnam számára, amely a kínai területi igények miatt módosította korábbi védelmi stratégiáját.

Obama most először látogatott el Vietnamba, de Bill Clinton és George W. Bush után ő már a harmadik amerikai elnök, aki a vietnami-amerikai háború vége, illetve a diplomáciai kapcsolatok 1995-ös helyreállítása óta felkeresi a délkelet-ázsiai országot. Útjának egyébként legfőbb célja a gazdasági kapcsolatok elmélyítése.

Látogatása során több megállapodást kötnek, így például szerződést írtak alá arról, hogy a Pratt and Whitney amerikai cég 135 hajtóművet ad el a Vietjet légitársaságnak, míg a Boeing repülőgépgyártó száz utasszállító repülőgépet. Szó van arról is, hogy a General Electric, a világ harmadik legnagyobb szélturbinagyártója, részt vesz Vietnam szélenergia-hasznosítási terveiben.

Az amerikai elnök vietnami látogatását követően Japánba utazik, ahol részt vesz a G7-ek néven ismert, a hét legfejlettebb iparú országot tömörítő csoport május 26-27-i csúcsértekezletén, és történelmi látogatást tesz Hirosimában.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez