Caprióval játszatnák Hollywoodban a 13. századi szúfi költőt

Még csak beszélnek róla, igazából a szereplőválogatás sem kezdődött el, de a főszereplő tervezett személye ellen már többen is felszólaltak.

A 13. században Perzsiában élt és máig népszerű szúfi költőről és misztikusról, Dzsalál ad-Dín Rúmiról tervez életrajzi filmet a Gladiátorért Oscar-díjat kapott forgatókönyvíró, David Franzoni és Joel Brown producer. Hogy miért? Mert le akarnak számolni Hollywood sztereotíp muszlim-ábrázolásával – nyilatkozták a brit Guardian-nek.

Szúfi táncosok.
Szúfi táncosok.

És azt is elárulták, hogy a főszerepre Leonardo di Capriót kérnék fel. Más sem kellett a minden kákán csomót keresőknek, máris arról írnak a Twitteren, hogy a film gyártói “fehérre akarják mosni” a történetet. Mert hogy sokkal jobb lenne, ha olyan színésszel játszatnák el Rúmit, amilyen ő maga is volt – perzsával. Volt, aki egyenesen úgy vélte: “a fehérek tönkre akarják tenni a most kezdődött Ramadánt azzal, hogy bejelentették a film tervét”.

Hogy értsük, miről is van szó, vissza kell mennünk egy kicsit az időben. Igaz, csak az év elejéig. Akkor Alex Proyas rendező kényszerült bocsánatot kérni azért, mert az Egyiptom istenei című mozijában szinte csakis fehér színészek jelenítették meg az isteneket, és ezt valóságos bírálatvihar követte. 2014-ben pedig Ridley Scott szintén egyiptomi témájú filmje, az “Exodus: istenek és királyok” került össztűz alá, ugyanezért. Többen azzal vádolták a rendezőt, hogy köpött a történelmi hűségre, amikor csak fehér színészeket szerepeltetett.

A Rúmiról szóló filmet tervező alkotók azt ígérik: az életrajzi moziban történelmileg a lehető legpontosabban fogják ünnepelni a költő életét. Rúmi ugyanis “hatalmas tehetségű személyiség” volt, akinek a művei még ma is nagy hatással vannak minden olvasójára.

 

.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez