Demencia és 12 ezer eltűnt japán

Több mint 12 ezer demenciában szenvedő beteg eltűnését jelentették Japánban tavaly.

Rekordszámú, 12.208 demenciában szenvedő ember eltűnését jelentették be tavaly Japánban. Ez az előző évhez képest 13,2 százalékos emelkedést jelent – közölte a rendőrség.

Tavaly 12.121 embert végül sikerült megtalálni, de 479-et holtan, míg 150 ember sosem került elő. A 12.121 emberből 8310-re csaknem 1 hét után leltek rá.  A japán egészségügyi minisztérium szerint 4 millió 620 ezer embert regisztráltak demenciával 2012-ben. Szerintük a szám emelkedni fog, tíz éven belül 7 millióra.

A demencia olyan egyre fokozódó memóriazavar, amelyhez a magasabb szellemi, intellektuális képességek romlása és pszichés tünetek egyaránt járulhatnak. Idős korban jelentkezik, 60 év felett.

A japán rendőrök mindent megtesznek, hogy megtalálják azokat a betegeket, akik elfelejtik, hol is laknak, kik is ők. Egy alkalommal holtan találtak egy férfit, aki kiszáradt egy parkban, mert fogalma sem volt, merre induljon haza. A rendőrség DNS-adatbázist készített a demenciában szenvedőkről. Az adatok alapján a legtöbb idős embert még aznap megtalálják, amikor eltűnik, de sok olyan eset is előfordul, amikor egy hét kell ehhez, sőt 73 embert több mint két évvel eltűnése után találtak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez