25 milliárdot ingatlanba fektetnek az MNB-alapítványok

A Pallas Athéné alapítványok, figyelembe véve az Európai Központi Bank észrevételeit, államkötvény-portfoliójuk egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetésekbe csoportosítják át. 25 milliárd forintról van szó.

A jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő cég vezérigazgatója, Fekete Zoltán közölte: az utóbbi egy héten eszközölt  vásárlásokkal az alapítványi vagyonból 25,2 milliárd forintnyi vagyon került át ingatlanbefektetésekbe, míg az alapítványok állampapír-állománya mintegy 175 milliárd forintra csökkent.

A 25,2 milliárd forint vételárat az állampapírok eladásából, illetve bankbetétekben lévő pénzekből csoportosították át az ingatlanvagyonba.

A vezérigazgató elmondta: a Pallas Athéné alapítványok – figyelembe véve az Európai Központi Bank észrevételeit – államkötvény portfóliójuk egy részét hozamtermelő ingatlanbefektetésekbe csoportosították át. Az alapítványok áprilisban kiadott összesítésében 11 ingatlan szerepelt összesen 17,89 milliárd forintos bekerülési áron és 19,498 forint aktuális könyvszerinti értéken.

A Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. a következő ingatlanokat vásárolta meg Budapesten a WING Zrt.-től:

  • Millenáris Irodaház Classic
  • Millenáris Irodaház Avantgarde
  • Buda Palota

A Millenáris Parkban fekvő két, elhelyezkedésénél fogva műemléki környezetben lévő egyedi, értékét tartó, illetve hosszútávon magas hozamot termelő irodaház megvásárlásával és hasznosításával az alapítványok jó lehetőséget látnak az alapítói vagyon gyarapítására.

Fekete Zoltán kifejtette, a Millenáris Classic műemléki védettségű épület. Az ingatlan korhű külső felújításával és modern belsőépítészeti megoldásaival négy irodaszinten 10 300 négyzetméter területet kínál bérletre. Az ingatlan vételára 25,13 millió euró (7,9 milliárd forint).

Az Avantgarde új építésű, egyedi irodaépülete pedig öt szinten kínál 1965 négyzetméternyi irodát és a tetőszinten egy panorámás tárgyalót, valamint 137 parkolóhelyet. Az ingatlan vételára 6,67 millió euró ( 2,1 milliárd forint).

A Buda Palota mellett azért döntöttek mert úgy ítélték meg, hogy a felújított Széll Kálmán tér jó lehetőséget ad a környék egyetlen, nagy potenciállal bíró ingatlanjának a jövőbeli hasznosítására. A Buda Palota az 1920-as években épült a Magyar Posta irodaházaként. Az ingatlan – felújításra előkészítve – 22,3 millió euró (7 milliárd forint)vételáron került az alapítványok tulajdonába. Kérdésekre válaszolva Fekete Zoltán elmondta:

a Buda Palota felújítása további forrást, várhatóan mintegy 25 millió eurót (7,8 milliárd forint) igényel.

A vezérigazgató rámutatott: az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése. Az alacsony pénzpiaci kamatok is szükségessé tették az ingatlanpiac előtérbe állítását – magyarázta Fekete Zoltán.

Fekete Zoltán elmondta azt is, hogy a budapesti ingatlanok mellett egy debreceni irodaház is az alapítványokhoz került. A Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexum jelenlegi bérlője az IT Service Hungary Kft., Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadója. Az épületet az alapítványok a Hun-Office Kft.-től vásárolják meg 20,4  millió euróért (6,4 milliárd forint).

A vásárlások pénzügyi zárása a közeljövőben várható, amihez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

A befektetés után a vagyon összetétele úgy változik, hogy az államkötvény 174,5 milliárd forintot, ingatlan 49,67 milliárd forintot, cégrészesedés 27,7 milliárd forintot, a vállalati kötvény portfólió 10 milliárd forintot,  a bankbetét 5,85 milliárd forintot tesz ki.

A Pallas Athéné alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tett ki, a hat alapítvány akkor együttesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tartott, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez