A kínaiak többsége betiltaná a kutyahús-fesztivált

Június 21-én nyílik a kutyahús-fesztivál Julinban, Délkelet-Kínában. A kínaiak többsége úgy véli: véget kell vetni ennek, mert rossz fényt vet az országra.

Nyolcmillióan szavaztak és több mint 64% úgy vélte: az évszázados kutyahús-fesztivál Julinban csak kárt okoz Kínának. Több mint 51% azon a véleményen van, hogy be kellene tiltani a kutyahús fogyasztását és a kutyákkal való kereskedést. Nemzetközi állatvédő szervezetek évek óta bírálják Kínát a kutyahús-fesztivál miatt.

A ketrecekben kétségbeesetten szűkölő kutyák látványa évek óta a világ állatvédőinek címlapsztorija. Kínában eddig arra hivatkoztak: a Kuanghszi-csuang autonóm tartományban évezredes hagyomány a kutyák bemutatása, majd pedig lemészárlása. Most először rendeztek közvéleménykutatást arról: mit is gondol a kínai társadalom a kutyák elfogyasztásáról. Meglepően sokan, nyolcmillióan válaszoltak a kérdésekre. A többség úgy vélte: barbár szokás a kutyák elfogyasztása!

Ebből persze nem következik a kutyahús-fesztivál betiltása, hiszen a csuang nemzetiség az egyik legnépesebb Kínában: több mint 15 millióan vannak! Azt viszont mutatja a közvéleménykutatás és a hivatalos média reakciója, hogy Pekingben tisztában vannak vele: a kutyahús-fesztivál külföldön Kína rossz hírét kelti. Ezt pedig mindenáron el akarják kerülni Kínában, ahol semmiképp sem kívánnak bezárkózni a Nagy Fal mögé, ahogy őseik tették, hanem alkalmazkodni kívánnak a nemzetközi normákhoz, mert úgy vélik: ebből több hasznuk van, mint az évezredes kutyahús- fesztivál fenntartásából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez