Így randiztok ti – a Közel-Keleten

A randizás a világ bármely pontján lehet őrület. De a Közel-Keleten, ahol sok vallás, kultúra és hagyomány ad egymásnak randevút, kihívások egész sora kíséri.

Hogy ne fussunk bele kínos helyzetekbe, és el tudjunk igazodni a térség és Észak-Afrika szokásaiban, összegyűjtötte tíz + egy kedvencét az ottani randitérképről az Al Bawaba jordániai hírportál. Főként ott élő külföldiek tapasztalatai alapján próbál elnavigálni ebben a világban.

1. Muszlim vagy? Keresztény? Át akarsz térni más vallásra? Nyugaton meglehetősen szokatlanok volnának az ilyen kérdések az első randin. A Közel-Keleten viszont már az első öt percben előkerülnek. Bizonyos vallási párosítások esetén ugyanis automatikusan okafogyottá válik már a következő öt perc is, nemhogy a holnapi találkozás. Például ha keresztény fiú fut össze muszlim lánnyal.

randi1

2. A randin nemegyszer nem ketten vagytok – egy barát vagy egy unokatesó is jön. A kísérő által felügyelt randik még mindig gyakoriak arrafelé. Ami főleg akkor lehet kínos, ha egy teljesen ismeretlen kísérő tesz fel nagyon is személyes kérdéseket.

randi2

3. A vonzalom nyilvános kifejezése száz százalékig haram, vagyis tökéletesen helytelen. Nem csak a csókolózás. Sok bevásárlóközpontban és nyilvános helyen ott a tábla: tilos egymás kezét megfogni. De ez országfüggő. Amit egy libanoni kávézóban megtehetsz, azért Szaúd-Arábiában börtönbe juthatsz.

randi3

4. Ismerős arcok. Annyira kevesen használják a Tinder-szerű appokat a Közel-Keleten, hogy szinte száz százalékig biztos: az összes szomszédodat, barátodat… és exedet ott találod. Mert más körökből senkit sem.

randi4

5. Meg fognak szólni, ha csak külföldiekkel randizol. Meg fognak szólni, ha csak helyiekkel randizol. Meg fognak szólni, ha ha nem-helyi-de-arabnak-látszó emberekkel randizol. Tök mindegy, mit csinálsz – meg fognak szólni.

randi5

6.  Bár az egyéjszakás kalandok eléggé elterjedtek, arra célozni, hogy egy lány nem feltétlenül szűz, az egyik legnagyobb sértés a Közel-Keleten. Ha régebbi romantikus kapcsolatokról esik szó, érdemes óvatosan megközelíteni a témát.

randi6

7. Ha külföldiként egy helyivel randizol, készülj fel arra, hogy hónapokig titokban marad a kapcsolat a családja előtt. Ha nem évekig… A bemutatás nagy dolog arrafelé, és többnyire azt jelenti, hogy közeleg az esküvő.

randi7

8. A csúnya szakítások százszor rosszabbak, ha belefutsz az exedbe. A társadalmi körök kicsik és zártak a Közel-Keleten, ha egy kapcsolat tönkremegy, akkor is hetente többször találkozol a volt szerelmeddel.

randi8

9.  A homoszexualitás egyáltalán nem széles körben elfogadott dolog a Közel-Keleten. Ugyanakkor a Grindr, a melegek chat és randi alkalmazása több helyen is népszerű, több városban is vannak meleg közösségek és nem is olyan titkos melegbárok.

randi9

10. Játékos kedvedben vagy? A reggel bekapható esemény utáni tablettákat nem olyan könnyű beszerezni. Jóllehet a máshol csak receptre kapható gyógyszerek gyakran cserélnek gazdát recept nélkül a közel-keleti országokban, a szemmel láthatóan szingli nőknek (értsd: nincs gyűrű az ujjon) nem könnyű a fogamzásgátló tabletták, vagy pláne az óvszer megvásárlása. Beszólhat a gyógyszrész, sőt még az is megtörténhet, hogy egyszerűen nem szolgál ki.

randi10

11. A romantikázás a parkoló autóban nemcsak az ötvenes évek amerikai közhelye. A közel-keleti szerelmesek gyakran nem találnak olyan helyet, ahol együtt lehetnének. És bizony marad a parkoló és a kocsi a romantikus randevúkhoz.

randi11

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez