10 dolog, ami máshol normálisnak számít, de a Közel-Keleten nem

A szociológusok régóta vallják, hogy a társadalmak építésében mindig is nagy szerepet játszott a félelem, a szégyen és a bűntudat. Szerintük Nyugaton az utóbbin, míg a Közel-Keleten a becsület-szégyen kettősén alapulnak a kultúrák – állítja a Jordániában szerkesztett al-Bawaba híroldal. Amely rögtön össze is gyűjtött 11 dolgot ennek alátámasztására. Ez eddig nagyon tudományosan hangzik – nézzük hát a gyakorlatot! Araboktól, arabokról.

A szabályok itt is keményebbek a nőkkel szemben.

1. A nyilvános helyeken dohányzó nőkről a Közel-Kelet és Észak-Afrika legtöbb országában egyből levonják a következtetést: erkölcstelenek. Akár cigarettát szívnak, akár vízipipát.

al3

2. Ha rangban fölöttük állók társaságában vannak, a nőknek is, a férfiaknak is ajánlatos elkerülniük, hogy túl kényelmesen üljenek. Ha egyik lábukat átvetik a másikon, az tiszteletlenségnek számít.

al4

3. A nőknek vigyázniuk kell arra, hogy nedves hajjal ne lépjenek ki az ajtón. Mert abból egyből látszik, hogy most léptek ki a zuhany alól. És nem feltétlenül az jut erről az emberek eszébe, hogy mennyire tiszták, hanem az, hogy talán éppen most szexeltek, azért kellett fürödniük.

al5

4. A nőknek a hangjuk is problémás. Ne énekeljenek, beszéljenek vagy nevessenek hangosan, mert a férfiak azt hihetik, hogy magukra akarják vonni a figyelmüket. Ami szintén nem vall jó erkölcsökre.

al6

5. De szégyen a tánc is. Nőknek is, férfiaknak is. De nőknek azért inkább. A férfiaknak férfiasnak kell lenniük, nem alacsonyíthatják le magukat a tánccal, az olyan nőies. De a nőknek sem ajánlott idegenek előtt az ilyen mozgás. Unalmas, nem?

al7

6. Ugyanez a helyzet a rágógumival. Nem férfias. Ha egy pasi el akarja kerülni, hogy nőiesnek gondolják, eszébe ne jusson ilyent a szájába venni. Hacsak nem vitte túlzásba a fokhagymát persze…

al10

7. Van valami titokzatos összefüggés a nők és mozgás között a szégyent kiáltók szemében. A nők kerékpározása még ma is nagy vitákat vált ki a térségben. Van, ahol azzal érvelnek, hogy elveszíthetik tőle a szüzességüket. Vagy az önállótlanságukat?

al8

8. Aztán ott vannak a szemek. A nők igéző tekintetétől, mondják, még a forgalom is megakadhat. A szemkontaktus a másik nem képviselőivel nyílt felhívásnak számíthat egy keringőre.

al9

9. Szégyen az is, ha egy férfit nő visz az autóján. A férfi a természetes vezető, és naná, hogy a volánnál is jobb bármelyik nőnél. Talán ezért nem juthatnak jogosítványhoz – a világon egyedül – a szaúdi nők…

al

10. Csak semmi laza lustálkodás! A földön vagy kanapén kényelmesen elheverő nő egyetlen célja a szexuális provokáció. Szóval jobb, ha kerülik az arab férfiak kedvenc pihenési pózait.

al2

Még egyszer mondjuk: nem mi szedtük mindezt össze. Maguk az érintettek állítják. Azt viszont mi, hogy a sor aligha teljes. Mi a helyzet a vállpántos miniruhákkal, például.?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez