Váltás a Vatikánban: nő lesz a szóvivő helyettese

Nyugdíjba megy Lombardi atya, aki tíz éven keresztül volt a Szentatya szóvivője. Helyére eddigi helyettese, az amerikai Greg Burke lép. Ő pedig női helyettest kap a spanyol Paloma García Overo személyében. Ellentétben a távozó szóvivővel mindkét új ember profi újságíró. Tudósítóként érkeztek Rómába, majd 2012-ben alkalmazták őket a vatikáni sajtószolgálatnál. Még XVI. Benedek idején kezdték meg munkájukat a Vatikánban amikor a kommunikáció sokszor akadozott. Gyakran kellett például helyesbíteni XVI. Benedek pápa kijelentéseit az iszlámmal kapcsolatban.

Kétféle kommunikációt folytatunk – magyarázta az új szóvivő a Le Monde tudósítójának. Az egyik globális: ez a Vatikánnak mint államnak az álláspontja. A másik kommunikáció belső: ez a több mint egymilliárd katolikus hívőnek szól. A Szentatya az egyetlen olyan államfő a világon, akit nem érdekel a közvélemény-kutatás, hiszen nem kell aggódnia az újraválasztása  miatt. Őt csak az Egyház érdekli – hangsúlyozta Greg Burke, aki augusztus elsejétől lesz a Vatikán szóvivője.

Az amerikai újságíró korábban a United Press és a Reuters hírügynökségeknek dolgozott. Egy amerikai katolikus lap tudósítójaként érkezett Rómába, több mint húsz évvel ezelőtt. 2012 óta szolgál a Vatikánban. Az irodája nincsen messze a pápai dolgozó szobától. Tagja az Opus Dei konzervativ vallási szervezetnek. II. János Pál pápa szóvivője annak idején ugyanebből a szervezetből került ki. Ez a Spanyolországban alapított szervezet igen nagy figyelmet fordít a kommunikációra. Egyetemet tart fenn Rómában. A Szentkereszt Egyetem külön kommunikációs szakot szervezett néhány évvel ezelőtt.

Egy fiatal spanyol újságírónő lesz augusztus elsejétől a szóvivő helyettese a Vatikánban. A 41 éves Paloma García Romero egy katolikus rádió tudósítójaként érkezett Rómába. 2012 óta szolgál a Vatikánban. Nő ilyen magasra még nem jutott a sajtószolgálatnál a Vatikánban. Bár már a hetvenötödik évében járó és most távozó Lombardi atya is mindig úgy kezdte a sajtóértekezleteket, hogy kedves kolléganők és kedves kollégák. Az új vatikáni szóvivő páros épp a kedves kolléganők és kollégák közül került ki.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez