Mororosok dobtak kézigránátot a koszovói parlamentre

Az incidensben senki sem sebesült meg – értesült a helyi média egy rendőr beszámolója alapján.

A helyi média értesülései szerint két motoros rakétagránátot hajított az épületre, amikor elhaladtak mellette. A rendőrség nem erősítette meg a sajtójelentéseket.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú szerint a robbanást követően a koszovói rendőrség különleges egysége lezárta a törvényhozás épülete körüli területet.

A koszovói parlament Pristina belvárosának egyik forgalmas utcáján, a kormány épülete mellett van.

Az 1,8 milliós balkáni országban az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt a feszültség a politikai pártok között. Ellenzéki képviselők többször is könnygázt fújtak a parlamenti ülésterembe, hogy ezzel tiltakozzanak az Európai Unió égisze alatt Szerbiával megkötött egyezség ellen, amely több autonómiát biztosítana a szerb többségű településeknek.

Csütörtökön a koszovói kormány arra kérte a parlamentet, hogy ratifikálja a Montenegróval megkötött határ-megállapodást. Az ellenzék úgy véli, Pristina 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak. Emiatt a legnagyobb ellenzéki párt tiltakozást hirdetett, a tömeg azonban gyorsan feloszlott, miután a kérdést végül levették a törvényhozás napirendjéről.

A schengeni övezetbe való vízummentes beutazás bevezetéséhez az Európai Unió azt a feltételt szabta Koszovónak, hogy állapodjon meg a vitás határkérdésben Montenegróval.

Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez