Rakétatámadás a reptér ellen Törökországban

Négy rakéta csapódott be Diyarbakir városának repülőterére. Sérülés nem történt. A repülőteret kiürítették. A török hatóságok a PKK nevű kurd fegyveres szervezetet vádolják az akcióval.

Ankara egyszerre háborúzik az Iszlám Állammal és a kurdokkal, akik jelentős kisebbséget alkotnak Törökországban, Szíriában és Irakban egyaránt. A törökök rémálma az, hogy a kurdok egységes államot hoznak létre. A nagyhatalmak mind a két világháború után megígérték a kurdoknak, hogy kapnak egy államot a Közel-Keleten, de ebből nem lett semmi, mert sem Törökország, sem Szíria, sem Irak vagy Irán nem akart önálló kurd államot, melynek akár harminc millió polgára is lehetne.

Törökország első számú NATO-szövetségese, az USA támogatja a kurdokat Szíriában és Irakban. Ankara ezzel szemben épp azért indított nagyszabású támadást Szíria északi részén, hogy visszaszorítsa nemcsak az Iszlám Államot, de a kurd milíciákat is. Régebben fegyverszünet volt Ankara és a PKK között, de ez felborult és azóta újrakezdődött a kíméletlen háború a kurdok ellen.

Szinte minden napra esik egy merénylet vagy pedig egy török rendőri vagy katonai akció. A PKK az Iszlám Állammal ellentétben nem támad polgári célpontokat. Diyarbakir városában sem maga a repülőtér volt a rakétatámadás célpontja, hanem egy közeli rendőri ellenőrző pont. Törökország kurdok lakta délkeleti részén ugyanis egyre erősödik a törökök rendőri és katonai jelenléte, hogy ily módon eloszlassák azokat az illúziókat, melyek egy önálló kurd állam megteremtésére utalhatnak…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez