Berlin egy menekült szemével – új túra Németország fővárosában

Berlinben egymást érik a tematikus városnéző túrák. Most új szín került fel a palettára.

Nem kevesebbet ígér, mint hogy úgy nézhetünk a városra, ahogy azt egy menekült teszi. Személyes történetekkel tarkítva azoktól, akik a legutóbbi nagy menekülthullám hátán hagyták el konfliktusövezetekké vált városaikat, hogy Berlinben éljenek.

Az első két túravezető férj és feleség: Samer és Arij Serawan hat hónappal ezelőtt jött el Szíriából. Arról is mesélnek, hogyan menekültek, és milyen a menedékkérés folyamata Németországban.

A séták Neuköllnben vannak, ahol sok migráns él. Szervezőjük egy civilszervezet, a Stadtsichten, a projekt neve Querstadtein. A cél pedig az, hogy megismerhessék egymást a menekültek és a berliniek. Szerveznek hajléktalan-túrákat is: amikor fedél nélküliek mutatják meg, milyen az életük azokon az utcákon, ahol a sétán résztvevők és a turisták nap mint nap járnak.

Ha jól fogadják az új ötletet a berliniek (már pedig valószínűleg így lesz, hisz a DPA szerint máris sok az érdeklődő), akkor a szíriaiak mellett iráni és palesztin menekülteket is bevonnak. Mindannyiuknak egészen más élményeik vannak a városról, mint a múzeumokra és menő klubokra kíváncsi utazóknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez