Robbanás rázta meg a floridai űrközpontot

Robbanás történt csütörtökön az Egyesült Államokban, a floridai Cape Canaveralban található űrközpontnál; megsemmisült a SpaceX magáncég egyik Falcon típusú rakétája.

Az amerikai űrügynökség, a NASA tájékoztatása szerint a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat rutinnak számító próbát hajtott végre pilóta nélküli rakétáján a szombatra tervezett kilövés előtt. A robbanás erejétől a kilövőállástól több kilométerre is megremegtek az épületek, és utána perceken át több kisebb robbanást lehetett hallani, s közben fekete füst borította el az égboltot.

A SpaceX rakétája a tervek szerint a hétvégén egy izraeli műholdat állított volna pályára. A SpaceX nem sokkal később közleményben tudatta: a balesetben senki sem sérült meg, de a rakéta és a műhold is megsemmisült.

A vállalat közleménye szerint a hajtómű kísérleti begyújtása közben, melyet minden kilövés előtt elvégeznek “üzemzavar jelentkezett a kilövőálláson, ami miatt a jármű és a hasznos teher is megsemmisült”. A cég további részleteket nem közölt. A robbanás a Kennedy Űrközpont mellett található, úgynevezett 40-es kilövőkomplexumban történt, amelyet a SpaceX az amerikai légierő űrlétesítményében bérel. A NASA tudatta: a Kennedy Űrközpontban készültségbe helyezték a mentőegységeket, és figyelik, hogy került-e bármilyen mérgező anyag a levegőbe.

Miután az Egyesült Államok leállította az űrsiklóprogramot, amerikai részről a SpaceX az egyike annak a két vállalatnak, amelyek felszerelést és ellátmányt visznek a Nemzetközi Űrállomásra. A cég hamarosan, akár már jövőre embert is szeretne felküldeni az űrbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez