Ahol egy kosár virág is indul a választásokon

Kampányidőszak van Jordániában: a jelöltek fotóiba botlanak a járókelők úton-útfélen. Van olyan kereszteződés, ahol négy-öt politikus portréja is lóg. És van olyan is, ahol a jelöltek fotói között egy kosár virág virít az egyik arckép helyén.

Amiről beszélünk, az a népszerű üdülőhelyen van, Akabában, a Vörös-tengeri kikötővárosban. De valójában nem a virág indul a képviselői helyért, hanem egy valóságos jelölt:  Dr. Alia Abu Halil. Aki történetesen nő.

jordán

A kép hosszú utat járt be a Facebookon. A legtöbb felhasználót sokkolta. Sokan gondolták, hogy azért nem az arckép szerepelt a plakáton, mert a női jelölt tartott a konzervatívok reakcióitól. És tényleg. Dr. Alia, aki a saját képével folyatja kampányát a neten, azért döntött a sárga virágok mellett, mert előző utcai plakátjait, amelyeken az arcával szerepelt, letépték. Széttaposták. Rájuk firkáltak. Ő meg úgy gondolta, hogy inkább a programjával győzi meg potenciális szavazóit,. mintsem ilyen botrányokkal – tudta meg az AlBawaba hírportál.

Dr. Alia egyébként nem csak abban különbözik a jelöltek többségétől, hogy nő, hanem abban is, hogy sötétebb a bőre, mint az övéké. Sokan gondolják úgy, hogy nem csak a szexizmus: a rasszizmus is motiválta a jelölt kampánycsapatának döntését. Mások szerint viszont éppen itt az ideje, hogy nyílt sisakroséllyal álljanak ki ezek ellen Jordániában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez