Obama, Putyin, Trudeau: meztelenkedés a politikában

Enyhe perverzió dolgozik bennünk, hogy a világ vezetőinek hivatalos külseje mögé nézhessünk. Nemcsak a hivatalnokot, de az embert is látni szeretnénk, aki ugyanúgy megreggelezik, fogat mos, zoknit választ, mérgelődik, szeret, hibázik, mint mi. Érdekes módon, amikor ez megadatik, reakciónkat az adott politikus személye erősen befolyásolja. Miért?

Meztelen felsőtesttel fényképezték le Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt többször is a nyáron. A váratlan pillanatot megörökítő kanadaiak persze azonnal feltették a képeket a netre, mindenki gyönyörűségére. Rajongott is a kanadai nép, milyen menő a miniszterelnök. Hogy mit reagált erre a kormány és annak kommunikációs osztálya? Semmit.

jtrud1

Még mielőtt ennek a semminek az okait keresnénk, nézzünk szét egy kicsit a világban. Nem Turdeau az egyetlen, akiről meztelen képek jelennek meg a mai médiában. Időről-időre Barack Obamát is lencsevégre kapják, ahogy éppen fürdőgatyában jön ki a vízből, vagy kosarazik, vagy a konditeremben gyúr. Vlagyimir Putyint lovagolni és vadászni is láttuk már félmeztelenül.

obama-landscape_1211166c

Bár első ránézésre nem feltűnő, de a két államfő képeiben csak a meztelenkedés közös. Minden más, ami mögöttük van szögesen ellentétes. Obama képeit ügyes paparazzók és szerencsés járókelők lövik, először a közösségi média kapja föl, és a főszereplő mindig zavarba jön, hárít, ha az újságírók rákérdeznek. Putyint gondosan kidolgozott koncepciók mentén fényképezik a profik, képeit az állami médiában is közlik és munkatársai, illetve sok orosz nő dagad a büszkeségtől elnöke ereje láttán.

putinhorse

A szemérmesség és a propaganda között hol helyezkedik el Trudeau semmije? – tette fel a kérdést a Foreign Policy cikke. A válasz a népszerű miniszterelnök apjánál, Pierre Trudeau-nál kezdődik. Amióta 1968-ban hivatalba lépett, a liberális kanadaiak hiszik, hogy hazájuk egy multikulturális oázis, amely lelkesen vett részt sokoldalú együttműködésekben és béketeremtésben.

Mindez szertefoszlani látszott a konzervatív Stephen Harper 9 éves miniszterelnöksége alatt a 2000-es évek elején. A konzervatívok amúgy sem szoktak örülni, sőt erősen vagdalkoznak a „ledér” képek miatt. A liberálisok (és nemcsak ők) viszont most örülnek, hogy a Trudeau fiú szemmel láthatóan visszahozta a régi aranykort: laza,segíti a menekülteket és kormányában ugyanannyi a nő, mint a férfi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez