Csak járkálnak körbe-körbe – több száz halottja van a hurrikánnak Haitin

Több mint 300 áldozatot szedett az utóbbi évtized legnagyobb szélvihara a Karib-tenger szigetein. Lehet, hogy sokkal többet. A túlélők nem tudják, mihez kezdjenek.

Egyetlen városban, Roche-a-Bateau-ban félszázan haltak meg a Matthew pusztítása nyomán – közölték az illetékesek Haitin. A közeli Jeremie épületeinek 80 százaléka összedőlt. Sud tartományban 30 ezer otthon lett semmivé – sorolja a tényeket és a számokat a BBC.

Az egyre dühödtebb hurrikán óránként 193 kilométeres sebességgel haladt Florida felé. Miután lecsapott Haitin és Kubában, a Bahama-szigeteken száguldott át, ott fákat döntött ki és elektromos vezetékeket szaggatott meg, de emberéletet nem követelt.

Haitin a több mint 300 áldozat városokban és halászfalvakban lelte halálát a déli partokon, sokakat ledőlő fák, repülő törmelékek öltek meg, másokat a megduzzadt folyók sodortak el.

Miután kedden összedőlt az egyik legfontosabb híd is, az ország délnyugati része jórészt el van vágva a külvilágtól, civil szervezetek szerint nincs ott sem telefon-, sem áramszolgáltatás, és fogyóban az élelem és az ivóvíz. A BBC tudósítója látott helyieket, akik a romokból próbáltak valamilyen ideiglenes szállást építeni maguknak, a hadsereg vagy a rendőrség segítsége nélkül.

Kép: BBC
Kép: BBC

Les Cayes városában az egyik lakó szerint totális a pusztulás, az emberek csak járkálnak körbe, nem tudják, mihez kezdjenek.  Nincs többé otthonuk, nincs hova menniük. Haitin az ENSZ illetékesei szerint 350 ezer ember szorul segítségre, az amerikai Vöröskereszt szóvivője a telefonvonalak helyreállítását tartja prioritásnak, hogy megtudják: hol a legnagyobb a szükség. Először konyhai edényeket visznek majd oda, hogy az emberek tudjanak főzni, és higiéniai készleteket, víztisztító tablettákat, hogy elejét vegyék a kolerának.

Az ENSZ kilenc katonai helikoptert biztosít, hogy mindezt el tudják juttatni a hurrikán által leginkább sújtott területekre.

Haiti a világ egyik legszegényebb országa, ahol sokan élnek összeeszkábált házakban árterületeken.

Fotó: AP

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez