Egészen más, mint itthon – egyszerre segítenek és tanulnak a magyar orvosok Malawiban

Ellentmondásosak a körülmények a malawi kórházban, ahol a Magyar Afrika Társaság (AHU) 14., ám kórházi műtétek tekintetében első missziója dolgozik – van, ami lassabban, és van, ami gyorsabban működik, mint itthon. Az első napok tapasztalatairól az Africafé rádió Poptarisznya című műsorában számolt be B. Tóth Lászlónak dr. Katona Gábor professzor, a Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégészeti osztályának osztályvezető főorvosa, aki most négy magyar orvossal együtt két hétig Malawiban műt.

Malawi nagy ország, de rendkívül szegény. Mindössze egy fül-orr-gégész orvosa van, a szakorvosi ellátás igen minimális, háziorvos gyakorlatilag nincs, vagy alig van. Az ország nagyobbik területén egyáltalán nincs, törzsi sámánok végzik az egészségügyi munkát – mesélte dr. Katona Gábor. Két nagyobb város van, ezek közül ők Blantyre-ben vannak, egy állami kórházban. A körülmények afrikaiak, számos műszer hiányzik, a kivizsgálások nem úgy zajlanak, mint itthon. A betegek elhelyezése, a higiénés viszonyok európai szemmel nézve katasztrofálisak. Az emberek ugyanakkor elégedettek, nyugodtak, és várják az ellátásukat, a sorsukat.

A magyar orvosok felkészültek arra, hogy meglehetősen súlyos és elhanyagolt állapotú betegekkel találkoznak, nehéz műtéti megoldások vártak rájuk, megfejelve azzal, hogy a műszerek hiánya, a nem megfelelő világítás, a segédszemélyzet képzetlensége nehezíti az ellátást. De igyekeznek úrrá lenni a helyzeten.

Munkába indul a magyar orvoscsapat a HTCC-házból.
Munkába indul a magyar orvoscsapat a HTCC-házból.

A feltételek megvannak ugyan, de nem olyan kényelmesek, mint itthon, és nem olyan gördülékeny semmi sem. De a helyzet ellentmondásos. A Blantyre-i kórházban alapvető kézi műszerek, alapvető gyógyszerek hiányoznak, ugyanakkor van MR-készülék, és ha egy MR-vizsgálatot kérnek, akkor az egy órán belül kész van. Ami Budapesten szinte sehol nem adott. Az ellátási rendszerhez lehet alkalmazkodni, de mindenképpen megnehezíti a helyzetet.

A magyar orvosok szerdán kezdtek operálni, mostanáig már jóval több, mint tíz műtéten vannak túl, minden nap reggel 8-fél 9-től délután 5-ig, 6-ig dolgoznak folyamatosan. Ez nem jelenti azt, hogy egyfolytában a műtőben állnak, a betegek cseréje több időt vesz igénybe, mint Európában.

A pácienseket előre kiválasztották, direkt olyanokat szelektált a malawi kolléga, akik nehezebb, bonyolultabb beavatkozást igényeltek. Az ország egyetlen orr-fül-gégésze Dél-Afrikában szerzett gyakorlatot, számos európai, ázsiai kongresszuson vett részt, de egy ember nem tud csodát tenni. Az osztály pedig, ahol a betegek fekszenek, egészen kriminális – fogalmazott Katona professzor. Matracok a földön, szagok a levegőben, egy európai számára ezek elképzelhetetlenek. És azt mondják, ez még mindig a legjobb Malawiban. A magyar misszió tervezi, hogy elmegy vidékre, és úgy tudják, hogy ott még sokkal primitívebb körülményekre számíthatnak.

Az első megbeszélés Dr. Mulwafu Wakisával, aki eddig a Távol-Keleten volt konferencián.
Az első megbeszélés Dr. Mulwafu Wakisával, aki eddig a Távol-Keleten volt konferencián. Már szerdán meg kellett volna érkeznie, de egy tájfun miatt csak most tudott.

Arra a kérdésre, hogy különleges esetekkel találkoztak-e, Katona professzor azt válaszolta, hogy igen, főleg olyan középfüli daganatos elváltozásokkal, amilyeneket Európában szinte soha nem látnak. Ilyenkor olyan megoldást választanak, ami a beteg helyzetén javít, és bíznak abban, hogy ez aztán továbbkezeléssel végleges gyógyulást is eredményezhet.

A műsorban megszólalt dr. Gerlinger Imre, a pécsi Orvostudományi Egyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyak sebészeti klinikájának igazgatója is. Ő arról beszélt, hogy még ők is sokat tanulnak ezen a misszión. Azt, hogy különleges helyzetben, különleges körülmények között hogyan végezhetik azokat a műtéteket, amelyeket eddig máshogy, másfajta betegeken végeztek, más megvilágításba helyezi a szakmai tudásukat. Ők maguk is sokat profitálnak az afrikai misszióból, de két fiatal rezidens kolléga, dr. Pálinkás Edina és dr. Balogh Illés is ott van velük, és az ő számukra kifejezetten hatalmas nagy tréning ez a két hét, annyi operációt végeznek, mint itthon fél év alatt sem.

Vizsgálat műtét előtt.
Vizsgálat műtét előtt.

Az egész napi műtétek után a magyar műtős misszió tagjai a hétvégén egy kicsit körülnéznek Malawiban.

Fotó: a városháza Balantyre-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez