Tévedésből ölt a rendőrség – barikádok és tüzek a Copacabanán

Kevesebb mint két hónappal a labdarúgó világbajnokság kezdete előtt barikádok és fejgyújtott autógumik változtatták csatatérré Copacabana elegáns turista negyedét, miután tüntetők lezárták a városrész több kulcsfontosságú utcáját.

A demonstrációra és az azt követő összecsapásra a tüntetők és az egyenruhások között az után került sor, hogy rendőrség egy riói favellában tévedésből lelőtte Douglas Rafael da Silva Pereira táncost. A helyi tévében fellépő művész halálát követő zavargások során a rendőrség agyonlőtt egy harminc éves demonstrálót is.

A 25 éves Pereirát egy kábítószer-kereskedővel téveszttette össze és lőtte agyon a rendőrség, miközben a Rio de Janeiro fölé magasodó dombokon hajtott végre tisztogató műveleteket a Pavaozinho nyomornegyed “pacifikálására”.

Egyes verziók szerint a táncos egy barátjával a rendőrség és a bűnözők között kitört lövöldözés kereszttüzében szorult, és akkor érte a halálos lövés, amikor társával egy motorbiciklin megpróbálták elhagyni a tűzharc színhelyét. Más források szerint a motoron menekülő Pereirát a katonai rendőrség egyenruhásai feltartóztatták, majd miután azzal gyanúsították, hogy a jármű lopott, ismeretlen helyre vitték a rendőrökkel vitatkozó táncost. A negyedbe kivezényelt Policia Militar és az Unidade de Polícia Pacificadora tagadta ez utóbbi feltételezést – a rendfenntartók szóvivője annyit mondott az újságíróknak, hogy vizsgálják a lövöldözés körülményeit.

A brazil kormány az elmúlt hónapokban a hadsereget is bevetette a favellák megtisztítására és a Labdarúgó Világbajnokság leendő helyszíneinek biztosítására. Április elején például 2700 fős katonai különítmény foglalta el a nemzetközi repülőtér mellett fekvő Mare favellát, több, kevesebb sikerrel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez