Kurdisztán sólymai robbantottak a hétvégén Isztambulban

A rövidítve TAK-nak nevezett szervezet szervezet szoros kapcsolatban áll a PKK-val, a Kurdisztáni Munkáspárttal, melynek parlamenti vezetőit a török elnök utasítására korábban elfogták.

A több mint 15 milliós kurd kisebbség a nemzeti önrendelkezésért küzd Törökországban. 2015-ig fegyverszünet volt érvényben a kurdok és a török kormány között. Ennek vége lett, és azóta sok merényletet követtek el a kurd szervezetek Törökország egész területén. Korábban elsősorban a kurdok által lakott délkeleti régióban voltak merényletek, de az utóbbi időkben egész Törökország célponttá változott.

38 ember halt meg a szombat esti kettős merénylet következtében. Köztük 30 rendőr. Megbosszuljuk őket! – ígérte a belügyminiszter, aki részt vett öt rendőr temetésén. Erdogan elnököt különösen az háborította fel, hogy a kettős merénylet Isztambul európai részén, a turisták által igen kedvelt területen történt. Mind a kurdok, mind pedig az Iszlám Állam előszeretettel választ olyan célpontokat Törökországban, melyek a turisták kedvenc helyei. Csapást akarnak mérni a turizmusra, mely Törökország egyik legfontosabb bevételi forrása.

Erdogan elnök elhalasztotta kazahsztáni látogatását, a kormányfő nemzeti gyászt rendelt el. 13 embert letartóztattak a merénylet miatt. A kurdok további brutális megtorlásra számítanak. Ankarában attól tartanak, hogy az iraki és szíriai kurdok önállósági törekvései olyan hatással lesznek a Törökországban élő kurdokra, hogy ismét napirendre kerül az önálló kurd állam. Ezt a nagyhatalmak mind az első, mind pedig a második világháború után megígérték a kurdoknak, de az egészből nem lett semmi. Törökországban, Irakban, Szíriában és Iránban több mint 25 millió kurd él…

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez