Berlin – nizzai minta, afgán vagy pakisztáni elkövető

12-re nőtt a halottak száma a berlini karácsonyi vásárban, a sérülteké 48. A 25 tonnás teherautót, amely szándékosan hajtott a tömegbe, egy afgán vagy pakisztáni migráns vezette.

Este nyolc óra után történt a brutális akció, mely a sajtót a nizzai terrortámadásra emlékezteti. A franciák nemzeti ünnepén Nizzában a népszerű tengerparti korzón hajtott bele a tömegbe egy teherautó, melyet egy tunéziai dzsihádharcos vezetett. Ott 88-an haltak meg. Mind az Iszlám Állam, mind az Al-Kaida arra szólította fel több ízben az európai dzsihádharcosokat, hogy teherautóval hajtsanak végre merényletet, mert erre a rendőrség kevésbé számít. Németországban a rendőrség még nem minősítette terrorakciónak a teherautósofőr tettét, de Thomas de Maiziere belügyminiszter úgy nyilatkozott: minden jel arra mutat, hogy terrortámadás történt Berlinben.

Az afgán vagy pakisztáni migráns februárban érkezett Németországba. Piti tolvajként tartotta számon a rendőrség, terrorista kapcsolatokkal nem gyanúsította. A terrorelhárítás kapott olyan információkat, hogy iszlamista terroristák akciót akarnak végrehajtani a karácsonyi ünnepek idején, de annak célpontját nem ismerték. A karácsonyi vásár Berlin egyik hagyományosan népszerű rendezvénye: a családok kedvenc elfoglaltsága a nézelődés és a vásárlás a főváros központjában. A terrorelhárítás az ilyen célpontokat védhetetlennek tartja.

Az egész világon mindenütt szolidaritását fejezi ki a közvélemény, kivéve az Iszlám Állam uralta területeket, ahol ünnepelnek. A megválasztott amerikai elnök Twitteren ezt üzente: három iszlamista terrortámadás történt Európában – Törökországban, Svájcban és Németországban. Még több is következik, ha nem teszünk semmit! – hangsúlyozta Donald Trump, aki az elnökválasztási kampányban az iszlamista terrorizmust az USA egyik legfőbb problémájának nevezte. Még azt is felvetette, hogy átmenetileg ne engedjenek be külföldi muzulmánokat az USA-ba! Később ezt visszavonta, de közölte: mindent megtesz az iszlamista terrorizmus ellen. Mindenekelőtt célként tűzte ki az Iszlám Állam felszámolását Irakban és Szíriában. Németországban jövőre választásokat tartanak: az egyik legfőbb téma a bevándorlás a Közel-Keletről …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez