Az élet szép – perui recept a boldogsához és az egészséghez

Egy perui orvos felfedte a hosszú és egészséges élet titkát. A recept Emilio La Rosa szerint roppant egyszerű: légy boldog!

Az 1978-óta Franciaországban dolgozó La Rosa kutatásai során azt vizsgálta, hogy a pozitív érzelmek miként befolyásolják egészségi állapotunkat, illetve hogyan hatnak a betegségek lefolyására. A perui doktor eredményei visszájára fordították a jól ismert “ép testben ép lélek” relációt, mint kiderült ugyanis az ép lélek az ép test kulcsa.

A “Boldogságtól az egészségig” című kiadványában La Rosa arról ír, hogy általánosságban vidám és pozitívan gondolkodó páciensei átlagéletkora jóval magasabb, mint depresszív és sokat aggodalmaskodó betegié, tehát első sorban azt kellene megtanulnunk, hogy hogyan is legyünk boldogok.

Mint, kiderült a stresszes életet élő betegek, valóban betegek, az állandó feszültség és a depresszió során felszabaduló hormonok és egyéb kémiai anyagok ugyanis gyengítik az immunrendszert, viszont amikor testünket és lelkünket nem tartjuk állandó nyomás alatt, szervezetünk természetes védekező rendszere is gyorsabban regenerálódik és jobban is teljesít.

Ha tehát az jövő hatékony orvoslásának a kulcsa a megelőzésben rejlik, akkor örömmel vehetjük tudomásul, hogy egészségünk kulcsa bizony a saját kezünkben van. Ahhoz, hogy ezzel – ha tetszik szó szerint – élni is tudjunk, fontos, hogy tudatosan irányítsuk gondolatainkat és lelkiállapotunkat a boldogság, azaz az egészség felé.

A 67 éves kardiológus szerint a boldogsághoz természetesen nem csak egy út vezet, ezt ugyanis egyéne válogatja, azonban a szellemi beállítottságot, az önmagunkra figyelést könnyen meg lehet tanulni. A dolog titka abban rejlik, hogy objektívan kell tekintenünk saját érzelemvilágunkra, ugyanis hajlamosak vagyunk vagy túl szigorúak vagy túl engedékenyek lenni önmagunkkal szemben.

La Rosa szerint ez az a pont, ahol egyszerű pozitív pszichológiai gyakorlatok, netalán a buddhizmusból ismert meditáció segíthetnek abban, hogy tisztán lássunk ha befelé fordulunk és pontosan tudjuk azt, hogy mi az ami boldoggá tesz bennünket.

Ha pedig makró léptékben gondolkozunk, a cél az, hogy a boldogságot általános kulturális, ha tetszik nemzeti, ha így jobban hangzik, országos, netalán globális viselkedésmintává tegyük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez