Google Earth-el az amazóniai indián törzsekért

Észak-amerikai kutatók a Google Earth műholdas felvételei segítségével monitorozzák a brazíliai Acre államban, a perui határ mellett, a civilizációtól elzártan élő, alig negyven fős indiánközösséget, hogy megóvják azt a kihalástól.

 

 

A Missouri Egyetem és az Új-Mexikó Egyetem tudósai a műholdas felvételek segítségével próbálják meg behatárolni a törzs területét és megfigyelni a mintegy negyven fős lakosság mozgását.

“A törzset az illegális bányászat, az erdőirtás és az őserdőt mezőgazdasági művelés alá hajtó gazdák terjeszkedése miatt a kihalás fenyegeti”- írja Rob Walker az “American Journal of Human Biology” című szaklapban.

Mindezek ellenére a kutató szerint nem ajánlott közvetlen kapcsolatba lépni a közösséggel, hiszen a törzs tagjai rendkívül érzékenyek a különböző behurcolt betegségekre, tehát az műholdas megfigyelés tűnik egyelőre a legjobb megoldásnak.

A kutatási eredmények sajnos azt mutatják, hogy a vizsgált törzs populációja olyan ütemben csökken, hogy a jövőben nem lesz képes fennmaradni. A közösség példáján okulva Walker azt javasolja, hogy az őserdei népek területét nagy összefüggő védett övezetekké nyilvánítsák, mivel csak ez garantálja, hogy a vándor, gyűjtögető őslakosok túléljenek a dzsungelben.

Walker cikke egyébként arra is kitér, hogy legalább 100 izolált közösség él az Amazonas őserdeiben, amelyek demográfiai és egészségi állapotáról igen keveset tudunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez