Így ünnepelték közös tánccal arabok és zsidók a hanukát Bahreinben

Ortodox zsidók fekete kabátban és kipában táncoltak bokáig érő ruhát és zsinórövvel a fejükre erősített gutrát viselő arabokkal a hétvégén Bahreinben. A muzulmán többségű (85%) monarchia királya nemcsak szentesítette a közös ünneplést – ő maga is köszöntötte a zsidókat a hanuka alkalmából.

Az ünnepről készült hosszabb videón zsidó küldöttség ad át egy ezüst menórát az arab előkelőségeknek, aztán kezdődik a közös tánc. A YouTube-on hétfőn megjelent multikulturális felvételnek sokan örültek, de azért korántsem mindenki. Például a Gázai övezetet irányító palesztin fegyveres csoport, a Hamász sem, amely megalázó és szégyenletes előadásról beszélt közleményében.

A menórát átnyújtó férfi amerikai akcentussal arról beszélt, hogy a neves este pozitív energiájának szét kell terjednie a világon, be kell ragyognia azt.

A hanukai gyertyagyújtás, mint bárhol másutt a világon, szombaton volt, a nyolcnapos ünnep kezdetén. A Perzsa-öbölben fekvő Bahrein kisszámú zsidósága mellett külföldi üzletemberek és helyi arabok vettek részt rajta – írta a Jewish Telegraphic Agency.

Egy évvel korábban Hamad ibn Ísza Ál Halífa király európai zsidó vezetőket hívott a fővárosba, Manamába közös gyertyagyújtásra. Az volt az első ilyen rituálé 1948, vagyis az első arab-izraeli háború óta – állítja az Európai Rabbik Konferenciája.  Tavaly a bahreini uralkodó arról beszélt, hogy országában félelem nélkül élnek a különböző vallások hívei, és továbbra is engedni fogják, hogy a zsidók békésen, nyugodtan, életmódjukat, ruházatukat megtartva gyakorolhassák a vallásukat.

Az alig másfél milliós Bahreinben kevesebb, mint 50 zsidó él a New York Times szerint, de az uralkodó a Súra tanácsba, a saját tanácsadó testületébe is választott be közülük, és egy zsidó nőt küldött nagykövetnek Washingtonba 2008-ban. Houda Ezra Ebrahim Nonoo volt az első olyan zsidó nagykövet, aki arab országot képviselt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez