Paraguay: nem tudjuk ellenőrizni az illegális fegyverkereskedelmet

Egy héttel az után, hogy ismeretlenek elraboltak egy rendőrségi lőszerszállító kamiont Paraguayban, Francisco de Vargas belügyminiszter elismerte, hogy a hatóságok képtelenek ellenőrizni fegyverkereskedelmet a dél-amerikai országban.

Egy sajtótájékoztatón De Vargas elmondta, hogy Paraguayban az illegális fegyverkereskedelem “országos szinten elterjedt gyakorlat”.

“Az elvben engedély köteles, 9 milliméteres és .38-as kaliberű lőszereket vidéken szinte bármelyik kisboltban meg lehet kapni, ami jó példa arra, hogy a fegyverek és lőszerek kereskedelmét nem tudjuk ellenőrizni” – folytatta De Vargas.

De Vargas egy lőszerszállító kamion Concepción megyében történt múlt heti elrablásával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, amely akció során ismeretlen tettesek közel 400 lőszert, rendőrségi egyenruhákat és golyóállómellényeket loptak el.

A jórészt az országot uraló latinfundista réteg szolgálatában álló paraguayi hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy a fegyverszállító kamion a feltételezett Paraguayi Népi Hadsereg (EPP) működési területén tűnt el, ám semmiféle bizonyítékot sem tudtak felmutatni arra nézve, hogy valóban a gerilla szervezet áll a rablás mögött.

Concepciónban – akárcsak Paraguay jó részén – virágzik a fegyver- és drogkereskedelem, amelyből egyébként az ország gazdasági elitje is busás hasznot húz, a tartomány ugyanis északon határos Brazíliával, amely a Paraguayból csempészett marihuána és kokain elsőszámú piacát jelenti.

A brazil Labdarúgó-világbajnokság előestéjén a paraguayi alvilág is virágzó kenderföldek hektár százaival készül a turisták fogadására, hiszen a brazil marihuána export 80%-át a guaraní ország adja.

Való igaz, hogy Paraguayban még dél-amerikai viszonylatban is rengeteg a fegyver, pisztolyokat és puskákat vidéken szinte minden háznál tartanak, ám nagy kaliberű gépkarabélyokat és maroklőfegyverek is viszonylag nagy mennyiségben vannak jelen a szinte minden ellenőrzéstől mentes piacon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez