Külföldi titkosszolgálat az isztambuli terrortámadás mögött? – miniszterelnök-helyettes

Túlságosan profi munka volt! Emiatt nem zárhatjuk ki, hogy egy titkosszolgálat állt az isztambuli terrorakció mögött! – hangsúlyozta Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes, aki a Hürriyet című lapnak nyilatkozott.

A merénylő szilveszterkor hajtotta végre akcióját a Reina bárban, mely igen kedvelt a hazai és a külföldi elit körében Isztambulban. A halálos áldozatok száma 39, a sebesülteké 69. A merénylőt azonosították, de a nevét nem közölték. Az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget a terrorakcióért. A török rendőrség több tucat embert tartóztatott le a merénylet miatt – legtöbbjük az egykori Szovjetunió területéről érkezett Törökországba.

Abu Muhammed Horasani a merénylő egyik neve – írja a török sajtó. Feltevések szerint az egykori Szovjetunió valamelyik muzulmán népéhez tartozik, illetve lehet, hogy ujgur és Kína nyugati részéből érkezett családjával együtt Törökországba. A török hadsereg az utóbbi időben részt vesz az Iszlám Állam elleni harcokban. Ez lehet a merénylet egyik motivációja. A török miniszterelnök-helyettes nem nevezte meg, hogy melyik állam titkosszolgálatát gyanítja az isztambuli merénylet mögött. Szíriában és Irakban szinte minden nagyhatalom támogat fegyveres erőket, amelyek gyakran egymás ellen is harcolnak. A terrorizmus súlyos csapás Törökország nemzetközi presztízsére és idegenforgalmára, mely az ország egyik legfontosabb bevételi forrása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez