Tragédia határok nélkül – az isztambuli terrortámadás áldozatai

Az Iszlám Állam jelentkezett a szilveszteri vérengzés elkövetőjeként a Boszporusz partján fekvő éjszakai klubban. A 39 áldozatból sok volt a külföldi – legkevesebb 12 országból érkeztek az új évet köszönteni a török nagyvárosba.

Abis Rizvit egy Bollywood-i akciófilm tette ismertté, melyet a tigrisekről forgatott. Leanne Nasser mindenképp át akart menni Izraelből szilveszterezni Isztambulba, jóllehet az édesapja aggódott a biztonsága miatt. Haykal Mousallem üzletember Libanonból érkezett a feleségével együtt a 2017-et köszöntő buliba. De ott volt Jordániából Nawras Assaf bártulajdonos is – írja a New York Times.

Négy ember a 39-ből, akik nem élték túl a hét percen át tartó lövöldözést a Reina klubban. Azóta kiderült: 180 lövés dördült el válogatás nélkül a szórakozóhelyen. Amely az elmúlt fél év törökországi terrortámadásai után (ezekben összesen 400-an haltak meg a Jerusalem Times szerint) még mindig élettel teli, pezsgő hely volt. Főleg külföldiek látogatták, többnyire a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából. Különböző nemzetek és különböző vallások képviselői, akikben az volt a közös, hogy bulizni akartak, és meg is engedhették ezt maguknak egy drága és menő helyen.

A BBC a 11 török áldozat mellett 7 szaúdiról, 4 irakiról, 3 libanoniról, 2-2 jordániairól, indiairól és marokkóiról, 1-1 szíriairól, izraeliről, franciáról, tunéziairól, belgiumiról, kuvaitiról, kanadairól és oroszról számolt be a legfrissebb adatok alapján. A vérengzésben meghaltak közül legalább két ember kettős állampolgár volt. Az egyikük egy francia-tunéziai, és tunéziai férjével együtt vesztette életét Isztambulban. A másik belga-török.

Mivel a török hatóságok részleges hírzárlatot rendeltek el a terrortámadás után, a török áldozatokról keveset tudunk. De az biztosnak tűnik, hogy egy fiatal rendőr és egy utazási ügynök is van köztük. Őket még a bejáratnál ölte meg a taxin érkező merénylő, hogy be tudjon jutni a szórakozóhelyre. A török média szerint a támadó üzbég vagy kirgiz lehetett.

Abis Rizvi, a Bollywood-i producer halálát az indiai külügyminiszter erősítette meg, aki azt is közölte, hogy segítenek a férfi családjának eljutni Törökországba. Rizvi egy köztiszteletben álló Mumbai-i család fia: édesapja az indiai parlament felsőházának tagja volt. Egyik öccse 2009-ben halt meg rákban. A producer szenvedélyesen dolgozott a környezetvédelemért, két éve készítette el a tigrisekről és egy fotóriporterről szóló akciófilmjét filmjét Bengál mangrove-erdeiben. Az egykori Bombay kreatív közösségei a Twitteren gyászolják.

A 18 éves Leanne Nasser Tirában élt, egy izraeli arab városban. Egy barátja még kórházban van, a társaság többi tagja sértetlenül élte túl a lövöldözést. A lány apja azt mondta az izraeli Ynet híroldalnak, hogy tudta: a biztonsági helyzet nem egyszerű Törökországban. Arra kérte a lányát, hogy ne utazzon oda, de sajnos, ő ragaszkodott az úthoz. Leanne Nasser a második fiatal izraeli nő, aki két héten belül külföldi terrortámadás áldozata lett. Dalia Elyakim december 19-én halt meg 11 másik emberrel együtt, a berlini karácsonyi vásárban, amikor a tömegbe belehajtott a kamion. 

A libanoni üzletember, Haykal Mousallem holttestét egy ismerőse azonosította. A férfi öt hónappal ezelőtt nősült. A feleségével együtt volt ott a partin. Kiment a mosdóba, az asszony odabent várt rá, amikor a támadó tüzet nyitott. Kirohant, de nem találta a férjét – mesélte az ismerős a gyászoló családtagoknak és az újságíróknak.

Jordánia külügyminisztériuma két ottani áldozatról számolt be. Az egyikük Nawras Assaf, az ammani Pi bár tulajdonosa, három gyermek apja és a vízügyi miniszter sógora. A felesége megsérült a lövöldözésben. A másik jordániai áldozat egy üzletember, Mohammad Sarraf.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez