Beiktatták Ghána új elnökét

Felesküdött hivatalára Nana Akufo-Addo. Az új államfő a múlt hónapban nyerte meg az elnökválasztást és hódította el a posztot John Mahamától.

Egész Afrikából érkeztek államfők az új elnök beiktatására Accrába. A 72 éves egykori emberi jogi ügyvéd ingyenes középiskolai oktatást és iparosítást ígért a ghánaiaknak, bár bírálói szerint ezek megvalósítására csekély az esély – írja a BBC honlapja.

Ghána a nyugat-afrikai térség egyik legstabilabb demokráciája, ahol 1992 óta, mikor is visszatértek a többpártrendszerhez, békés a mindenkori hatalomváltás.

Hivatali esküje letételekor a Függetlenség terén az új elnök megígérte, hogy védeni fogja az ország alkotmányát. Adócsökkentésekről beszélt a gazdaság fellendítése érdekében, és arról, hogy Ghána újra nyitott a befektetők előtt. Később a Twitteren nyilvánosságra hozta az eskü egész szövegét, hozzátéve, hogy a pozícióját nem a saját meggazdagodására használja majd, nem fog csalódást okozni a ghánaiaknak.

Az Új Hazafias Párt színeiben indult Akufo-Addót harmadik nekifutásra választották meg, a szavazatok 54 százalékával. Programja középpontjában az állt, hogyan lehetne véget vetni a gazdaság mélyrepülésének Ghánában. A nyugat-afrikai országban magas adók és növekvő infláció nehezítik a vállalkozások működését, az ipar hiánya és az ebből is adódó munkanélküliség nehezítik az életkörülményeket. A korrupció elleni harc és az infrastruktúra fejlesztése volt még sokak számára vonzó hívószó a 72 éves új elnök kampányában, amelyben ellenfeleinél aktívabban használta ki a közösségi média lehetőségeit az Új Hazafias Párt és jelöltje.

Fotó: GIF News

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez